Tornada a la Lluna – El programa ARTEMIS Per Antoni Liz

 

El passat dissabte dia 3 es va ajornar per segona vegada el llançament de la nau amb què es projecta tornar a la Lluna el 2024.

El programa Artemis de la Nasa ha preparat el coet per fer posible la tornada a la Lluna.

Ja fa 50 anys que va acabar el programa Apolo que va dur 12 persones a la Lluna. L’apolo 11 va fer el primer allunatge el juliol de 1969 i l’Apolo 17 va fer el sisè i darrer el desembre de 1972. Entre el primer i el darrer només l’apolo 13 no va poder allunitzar per problemes tècnics greus encara que va poder tornar a la Terra.

Les 6 vegades va allunitzar a la zona propera i visible de la Lluna. Cada vegada viatjaven tres persones, però només dues baixaven a la Lluna mentre la tercera quedava en òrbita al voltant de la Lluna.

El coet que feia el llançament era el Saturn V de 110 m d’altura. El nou coet SLS (Sistema de llançament espacial) es de dimensions semblants, 98 m que poden afegir elements fins a superar lleugerament els 110 m del Saturn V (unes 5 vegades l’altura de la piràmide d’es Born).

Al gràfic mostram la comparació de la massa dels coets en tones, de la força de poden arribar a fer el sistema de propulsió en MegaNewtons (1 MegaNewtons és un milió de Newtons, 1 Newton és la força petita del pes de 102 g). També es comparen les velocitats a que poden arribar els dos coets. El nou coet supera bastant la velocitat del Saturn V.

El primer llançament no tripulat tindrà la missió d’enviar la nau Orió a una òrbita al voltant de la Lluna amb una durada d’uns 42 dies.

El coet SLS disposa de 2 impulsors laterals que empren combustible sòlid i el coet central que crema combustible líquid hidrogen i oxigen.

Aquesta etapa principal empra 4 motors RS-25 com els que empraven els transportadors espacials.

Per fer possible el llançament s’han de tenir en compte les condicions astronòmiques (fase de la lluna, …) però també les condicions atmosfèriques (tempestes, vent, llamps, …).

Les dates possibles per un nou intent serien els 19 al 28 de setembre i sobre tot entre 1 i 4 d’octubre.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.