El Tribunal de Comptes Europeu denuncia l’opacitat de la Comissió en les negociacions per adquirir la vacuna de Pfizer L'organisme apunta que va ser l'únic contracte on els auditors no van participar, contradient la normativa europea

 

ACN. El Tribunal de Comptes Europeu denuncia l’opacitat de la Comissió Europea en les negociacions preliminars per adquirir la darrera remesa de vacunes de Pfizer. El contracte, signat el maig de 2021, és el més gran per a vacunes contra la covid-19 que ha impulsat l’executiu europeu, ja que preveu l’adquisició de 900 milions de dosis entre 2022 i 2023 i l’opció d’encarregar-ne 900 milions més. Segons l’informe publicat aquest dilluns, el Tribunal de Comptes assegura que “no ha rebut cap informació” sobre les negociacions entre les parts i que és l’únic contracte en què els auditors no han participat, contradient així el que preveu la normativa europea sobre el procediment per adquirir vacunes.

De fet, l’organisme explica que ha sol·licitat informació a la Comissió sobre les negociacions d’aquest contracte, des del nombre d’experts científics consultats fins als calendaris de les converses, l’assessorament rebut o les condicions acordades. “No obstant això, no se’ns ha proporcionat res”, lamenta.

En aquest sentit, el Tribunal de Comptes conclou que la forma en què la Comissió va tramitar aquesta sol·licitud constitueix un cas de “mala administració” i anima l’executiu europeu a “tornar a buscar els missatges de text pertinents” i “procedeixi a revaluar si pot concedir-los accés públic”.

Encara en relació amb aquesta qüestió, el document adverteix que la Unió Europea “depèn principalment” d’un proveïdor –Pfizer- per al període 2022-2023. Dels 4.625 milions de dosis contractades fins ara, un 71% utilitzen la tecnologia ARNm, i d’aquestes, gairebé tres quartes parts corresponen a Pfizer. Malgrat l’alerta del tribunal, la Comissió justifica aquesta decisió per la capacitat de la companyia d’abastir la Unió Europea “de forma fiable”.

Lliçons per aprendre

Si bé els auditors veuen “un encert” en general la compra de vacunes per part de la Unió Europea, recorden que va arribar més tard que els Estats Units o el Regne Unit. A més, lamenten que inicialment no es posessin clàusules específiques davant possibles interrupcions en el subministrament, una deficiència que es va corregir en els següents contractes. Per altra banda, l’informe defensa que el procés d’adquisició de contractes no s’ha avaluat suficient.

Davant aquesta situació, el tribunal confia que Brussel·les tingui en compte l’experiència de la pandèmia i estableixi noves directrius de contractació pública, especialment per estar preparada de cara a una possible pandèmia futura.

Contractes milionaris

Les últimes dades disponibles, fins al novembre de 2021, assenyalen que la Comissió Europea ha comprat al voltant de 4.600 milions de dosis de vacunes contra la covid-19 per valor de 71.000 milions d’euros.

A finals de 2021, aproximadament un 80% de la població adulta de la Unió Europea ja estava totalment vacunada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.