Inici de les obres del nou enjardinament de la rotonda de la plaça Europa de Ciutadella El projecte preveu la retirada de la gespa de la rotonda que ocupa uns 460 m2, i la implantació d’un nou enjardinament amb manco requisits d’aigua de reg i més apropiat per al clima mediterrani.

 

Aquests dies s’han iniciat les feines per a realitzar un nou enjardinament a la rotonda i les pasteretes de la plaça Europa. Aquest projecte preveu la retirada de la gespa de la rotonda que ocupa uns 460 m2, i la implantació d’un nou enjardinament amb manco requisits d’aigua de reg i més apropiat per al clima mediterrani.

La proposta de nou enjardinament elaborada per Pere Fraga Arguimbau manté les palmeres de Califòrnia existents i incorpora algunes plantes mediterrànies a les pasteretes adjacents i a la rotonda per configurar un enjardinament atractiu des del punt de vista visual, gràcies al color de les plantes o de les flors i amb baixos requisits hídrics.

Aquesta actuació, que estava inclosa en el pressupost municipal de 2022, es va adjudicar al jardiner Alberto Gomila per un import de 8.102,00 €, amb l’IVA inclusivament, i comprèn la sembra de més de 300 unitats de plantes de diferents espècies adaptades al clima mediterrani, amb baixos requeriments d’aigua i un nou sistema de reg per degoteig.

La Brigada Municipal aprofitarà les obres per trasplantar sis palmeres de Califòrnia que havien nascut a la part central de la rotonda, que es trasplantaran a zones verdes del nucli urbà i de les urbanitzacions on puguin créixer correctament.

El 9% del consum d’aigua de les Illes Balears es destina a la jardineria, segons dades del Pla hidrològic de les Illes Balears. Davant aquest elevat consum d’aigua i de recursos, la jardineria basada en superfícies de gespa està cada vegada més en desús a les latituds com la nostra. L’ús de la gespa en el disseny de zones verdes ve heretat de paisatgistes del nord d’Europa, on les condicions ambientals són diametralment oposades a les del clima mediterrani. És per açò que en la construcció o renovació d’espais verds es tendeix de cada vegada més a la utilització dels principis de la xerojardineria, amb l’adaptació del disseny, la selecció d’espècies, les pràctiques de maneig, etcètera, i a una jardineria manco exigent en recursos, principalment pel que fa al consum d’aigua.

Aquesta actuació forma part d’una estratègia de reducció de zones amb gespa sense ús social a Ciutadella que durà a terme l’Ajuntament durant els anys vinents i que continuarà d’aquí a poc temps amb la reconversió de la rotonda del Cementeri Vell. No té sentit voler mantenir zones amb gespa amb els requisits d’aigua que necessitam per mantenir-la (amb un consum mitjà de deu litres per metre quadrat cada dia) i manco en zones com les rotondes, sense cap ús social, i on els ciutadans no en poden gaudir perquè ningú hi passeja, no s’hi tomba, no hi seu ni hi juga amb els fillets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.