Gairebé dues terceres parts dels refugiats ucraïnesos que van marxar a la UE han tornat al país La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, visita Kíiv per donar suport al president Zelenski

 

ACN Brussel·les – Gairebé dues terceres parts dels refugiats ucraïnesos que van marxar a la Unió Europea per la guerra ja han tornat al país. Així ho ha assenyalat aquest dijous la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, durant una roda de premsa que ha donat a Kíiv juntament amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Durant la seva intervenció, la cap de l’executiu europeu ha indicat que, dels prop de vuit milions de refugiats que ha acollit la UE des de l’inici de la guerra, al voltant de cinc milions ja són a Ucraïna. “Això és el més important, […] perquè demostra que els ucraïnesos volen tornar a casa per reconstruir l’economia i fer d’Ucraïna un país pròsper”, ha assenyalat.

Les declaracions de Von del Leyen s’han produït després de la reunió que s’ha organitzat aquest dijous amb Zelenksi a Kíiv, la tercera que mantenen en territori ucraïnès des de l’esclat de la guerra. En el seu discurs, la presidenta de la Comissió ha volgut posar de manifest que la Unió Europea està disposada a ajudar el poble ucraïnès “en tot el possible” i ha mostrat un rebuig total a la invasió russa.

Von der Leyen, a més, s’ha mostrat optimista pel que fa al desenllaç de la guerra i ha reconegut que l’ha “impressionat” l’estat de Kíiv des de l’inici del conflicte. “Veig gent als carrers, obrint negocis i fent avançar la ciutat”, ha declarat.

Encara durant la seva intervenció, la líder europea ha agraït al poble ucraïnès els “sacrificis” que està fent per defensar “la democràcia i la llibertat” i ha afegit que la Unió Europea “mai podrà arribar a fer el mateix sacrifici”. En aquest sentit, Von der Leyen li ha dit a Zelenski que “els amics europeus” seran al seu costat “tant de temps com sigui necessari” i que el vincle entre la UE i Ucraïna serà “per sempre”.

Zelenski, per la seva banda, ha agraït les paraules de la cap de l’executiu i s’ha compromès a ajudar els socis europeus en matèries com l’energia o la defensa de l’estat de dret. El president ucraïnès també ha subratllat la importància que suposaria per al país entrar a formar part de la Unió Europea i s’ha mostrat decidit a assolir la victòria davant Rússia.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.