Més de 5.000 gots reutilitzables en circulació i 17.000 envasos recuperats durant les festes de Menorca És el balanç resultant de la campanya per a la reducció de residus a les festes “Ara va de bo, ara va de got”, enguany complementada amb la instal·lació d'una màquina de dipòsit, devolució i retorn d'envasos

 

Amb el retorn a la normalitat després de dos anys de restriccions a causa de la pandèmia s’han pogut tornar a celebrar les festes populars a tots els pobles Menorca. I amb el retorn de les celebracions s’han renovat els compromisos amb la preservació de l’entorn i la reducció de residus a les festes.

Distribució de gots reutilitzables

Per un costat, s’ha repetit la campanya ‘Ara va de bo, ara va de got’, impulsada pel Consorci de Residus i Energia de Menorca i el departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca, amb la participació dels 8 ajuntaments de l’illa i la col·laboració de la Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca.

S’han establert punts de distribució i retorn de gots reutilitzables a les diverses festes patronals, amb l’objectiu de reduir els residus generats pels gots d’un sol ús. Aquesta iniciativa es va dur a terme per primera vegada l’any 2018 amb la compra de 58.000 gots reutilitzables.

La xifra total de gots reutilitzables distribuïts entre la ciutadania en el conjunt de tots els municipis ha estat de 5.209, on destaca la xifra més alta assolida a les festes de Sant Climent, amb 833 unitats.

Per altra banda, després de les experiències d’anys anteriors en algunes de les festes de diversos municipis, des del departament de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca i el Consorci de Residus i Energia de Menorca, entitat integrada per tots els Ajuntaments de l’illa, s’ha habilitat un servei de dipòsit, devolució i retorn d’envasos de begudes d’un sol ús per a les festes, en col·laboració amb l’entitat Per la Mar Viva i l’empresa Reduxo, propietària de la maquinària.

Aquests iniciativa, a més d’evitar que els envasos embrutin els carrers o acabin al fons de la mar, significava la recompensa de 5 cèntims per cada llauna o bòtil de plàstic que es retornava a la màquina DDR.

En total, gràcies a la implantació d’aquest sistema, s’han recollit un total de 17.633 envasos lleugers, dels quals 7.541 eren llaunes i 10.092 eren bòtils, que han gestionats posteriorment per al seu reciclatge. En aquest cas, la xifra més gran d’envasos recollits es va registrar a les festes de Sant Joan, a Ciutadella, amb un total de 3.667 envasos recuperats.

El conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda ha volgut destacar que “aquestes dues iniciatives han permès, per una banda, reduir el nombre de gots d’un sol ús que cada vegada més són substituïts per gots reutilitzables. I per l’altra banda, s’ha aconseguit retornar un total de 17.000 envasos, que no s’hauran de recollir o que no acabaran a la mar. Un exemple més del nostre compromís, com a societat, en la preservació del nostre entorn. L’èxit de les dues campanyes ha estat gràcies a la col·laboració de la Fundació per a persones amb discapacitat i l’entitat Per la Mar Viva a les quals agraïm la seva implicació”.

** En els arxius adjunts pots consultar el total de venda de gots reutilitzables i d’envasos retornats per municipis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca