Astúries i les Illes Balears defensen que es reforci la formació en atenció primària en el marc dels estudis de grau de Medicina Potenciar aquesta formació ha de permetre generar interès entre els estudiants per tal que triïn aquesta especialitat i captar nous professionals preparats per afrontar els reptes del futur

 

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, s’ha reunit avui amb la directora general de Qualitat, Transformació i Gestió del Coneixement d’Astúries, Tania Cedeño, i amb el coordinador de l’assignatura Medicina Familiar i Comunitària del grau de Medicina de la Universitat de les Illes Balears, Ignacio Ramírez. Durant la trobada, Gómez i Cedeño han coincidit en la necessitat de reforçar la formació en atenció primària en el marc dels estudis del grau de Medicina, i Ramírez ha explicat el que ha reportat incloure l’assignatura a la UIB des de la posada en marxa de la Facultat.

En el cas de les Illes Balears, aquesta és una assignatura obligatòria que permet als futurs professionals familiaritzar-se amb el paper primordial d’aquesta àrea assistencial com a gestora de la salut de la població, i que acompanya les persones en els processos que desenvolupen al llarg de la vida procurant sempre facilitar la coordinació amb els diferents nivells assistencials i altres serveis socials en cas necessari.

Potenciar aquesta formació ha de permetre generar interès entre els estudiants per tal que triïn aquesta especialitat i captar nous professionals preparats per afrontar els reptes del futur, amb competències no només per diagnosticar i elaborar plans específics per a cada persona, sinó també per treballar en equips multidisciplinaris, per desenvolupar la capacitat resolutiva individual i col·lectiva, per formar-se de manera continuada de forma autònoma, per investigar i per oferir docència.

La consellera i la directora general també han compartit les iniciatives que s’han posat en marxa i els objectius que s’han establert a curt i mitjà termini en les dues regions per tal de reforçar l’atenció primària.

Cal recordar que, en la línia del Pla d’Acció d’Atenció Primària i Comunitària aprovat pel Ministeri de Sanitat el desembre de l’any passat, el Servei de Salut va elaborar un pla autonòmic per al període 2022-2026. Aquest document estratègic, que es va presentar l’1 d’abril als coordinadors de l’atenció primària, estableix línies d’acció, objectius i accions molt clars dirigits a reforçar-ne el lideratge i garantir que pugui desplegar tot el seu potencial, no només en matèria assistencial, sinó també en promoció de la salut i prevenció de la malaltia.

L’atenció primària a les Illes Balears ha estat una prioritat per a la Conselleria de Salut i Consum, per la qual cosa des de 2015 a 2021 la inversió ha augmentat un 35,8 % (devers 137,5 milions d’euros) i, actualment, el pressupost que el Servei de Salut destinat a l’atenció primària ja frega els 500 milions i representa el 24 % del pressupost total de Salut.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.