Menorca Talaiòtica - Unesco

El govern espanyol convoca ajudes de 20 MEUR per incentivar el transport de camions de mercaderies via marítima Els ports de Barcelona, Bilbao, València, Sagunt, Santander i Vigo participen en un programa finançat per fons europeus

 

ACN Barcelona – El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma) ha publicat aquest dimarts la primera convocatòria d’ajudes per valor de 20 MEUR per incentivar el transport de camions de mercaderies via marítima. Les subvencions estan dirigides a transportistes, carregadors o operadors logístics –tant empreses com autònoms- que optin per embarcar els seus camions tràilers, remolcs o semiremolcs en bucs de càrrega i descàrrega, vaixells portacontenidors o ferris, entre el 21 de setembre i el 31 de març del 2023. Els ports de Barcelona, Bilbao, València, Sagunt, Santander i Vigo participen en el programa –i són els ports de sortida- amb destí a d’altres ports de la Unió Europea (UE) com Itàlia, Irlanda, Finlàndia, Bèlgica i França.

Els potencials beneficiaris podran embarcar els camions en els propers sis mesos a determinats serveis marítims operats per les navilieres Brittany Ferries, Suarzdiaz Atlántica, Flota Suardiz, CLD Roro, Grimaldi Euromed SpA i Finnlines Oyi, que han estat escollides entitats col·laboradores d’aquest programa finançat a través dels fons europeus Next Generation. En concret, els serveis subvencionables discorren pel Mediterrani i l’arc Atlàntic, connectant un port de l’Estat i un d’un altre estat membre de la UE, sempre i quan existeixi una ruta alternativa per carretera, incloent aquelles que impliquen creuar canals o estrets.

Per cada unitat embarcada i trajecte realitzat es meritarà un eco-incentiu, que es calcula en funció de l’estalvi dels costos externs (gasos d’efecte hivernacle, contaminació atmosfèrica, congestió, accidentalitat i soroll) generat dins d’Espanya per usar el mode marítim en comptes de la carretera per al trànsit de camions. “Les ajudes busquen impulsar el transport multimodal aprofitant la flexibilitat de la carretera i l’eficiència del transport marítim per contribuir a reduir emissions, millorant les condicions laborals i la conciliació familiar dels transportistes”, ha apuntat el Mitma.

Els transportistes, carregadors o operadors logístics podran sol·licitar les ajudes de forma telemàtica entre l’1 d’abril i el 30 de juny del 2023. És a dir, la subvenció s’aconsegueix en funció dels trajectes realitzats en finalitzar el període de cada convocatòria. El programa té un pressupost inicial total de 60 MEUR i està previst que disposi de convocatòries successives –amb nous operadors i serveis- fins al 2025. De fet, està previst que el termini per presentar sol·licituds en la segona finestra de selecció d’entitats col·laboradores sigui del 8 al 27 de gener del 2023.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.