La nova edició de la Fira B! serà de sis dies amb 81 concerts i espectacles i centrada en la sostenibilitat La majoria de propostes són gratuïtes i la resta tenen un preu màxim de deu euros

 

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, i el director gerent de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), Pere Malondra, han explicat avui el contingut de la 7a edició del Mercat Professional de Música i Arts Escèniques de les Illes Balears Fira B! 2022, que comptarà amb 81 espectacles: 55 concerts i 26 actuacions d’arts escèniques entre el 27 de setembre i el 2 d’octubre a Palma.

Fira B!, organitzada per l’IEB, retorna amb un augment de propostes del 30 % i unes jornades professionals que tenen «la sostenibilitat ambiental, ecològica i social» com a eix vertebrador, ha explicat el conseller. «Des del Govern dedicam una setmana a la cultura, a la cultura feta sobretot a Balears amb un 70 % de propostes de totes les Illes. Aquest mercat professional cohesiona el sector cultural, professional i també a un nivell territorial per mostrar i promocionar el talent de les Illes Balears», ha continuat.

Company ha destacat la gratuïtat de la majoria d’espectacles programats. Dels concerts, només és de pagament l’inaugural, a un preu de 10 euros, a càrrec de Marco Mezquida Trio el dia 27, a les 22 hores, al Teatre Xesc Forteza. El mateix passa amb els espectacles escènics: són gratuïtes les propostes de carrer i la resta, a un preu màxim de 10 euros.

La novetat principal d’aquesta edició és la separació per categories. Així, la fira dedicarà tres dies a la música (27, 28 i 29 de setembre) i quatre a les arts escèniques (29 i 30 de setembre i 1 i 2 d’octubre) amb les respectives jornades professionals. «La programació és una mescla molt treballada de companyies i músics consolidats amb altres que s’estan obrint camí. Apostam per aquesta transversalitat», ha dit Company.

Entre les companyies consagrades, Fira B! comptarà amb l’estrena absoluta de Petites tragèdies d’Iguana Teatre, així com espectacles de La Mecànica o Estudi Zero, entre d’altres. Pel que fa als més nous, i a tall d’exemple, s’han programat les propostes de Souvenir, Lluqui Portes o Joana Bravo, entre altres.

Company ha destacat també l’exhibició de We are (t)here d’Aurora Bauzà i Pere Jou, espectacle guanyador d’una de les ajudes de creació de l’IEB. «Propostes com aquesta constaten l’èxit d’una convocatòria que ha aconseguit posar damunt un escenari un text guanyador de les polítiques culturals del Govern», ha afegit. El programa inclou també Superfrau, que ha obtingut un gran reconeixement a FiraTàrrega.

Fira B aposta per l’heterogeneitat amb propostes de text, circ, dansa, nous llenguatges, teatre físic i teatre de carrer. En música, veiem la mateixa versatilitat de gèneres amb pop, rock, indie o jazz.

La programació musical abastarà diferents estils com pop, rock, indie, jazz, electrònica, clàssica, músiques del món i contemporània. Les actuacions es duran a terme a Ses Voltes, el Museu de Mallorca, el Teatre Xesc Forteza, el Teatre Mar i Terra i el Teatre Municipal Catalina Valls, gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca. Dimarts, dia 27 de setembre, la música concentrarà bona part de la programació amb continguts de música tradicional i del món, d’una banda, i clàssica i contemporània de l’altra. Dimecres, dia 28 de setembre, i dijous, 29 de setembre, el jazz i el pop en seran protagonistes.

Pel que fa a la programació d’arts escèniques, Fira B! comptarà amb espectacles de teatre de text, dansa, circ, nous llenguatges, teatre físic i teatre de carrer. Les actuacions es duran a terme al Teatre Xesc Forteza, el Teatre Catalina Valls, el Teatre Mar i Terra, el Teatre Principal, Espai el Tub, Teatre del Mar i la plaça Major.

El conseller ha remarcat com a novetat també l’oportunitat de les companyies de mostrar el seu treball en els seus propis espais: Iguana al Teatre del Mar; Estudi Zero al Teatre Sans o Produccions de Ferro a l’Espai el Tub.

Fira B! és un mercat professional que, fins ara (la inscripció continua oberta), visitaran 366 programadors, professionals nacionals i internacionals que podran gaudir de les propostes per programar-les posteriorment i afavorir la projecció exterior dels nostres artistes, del sector cultural de les Illes Balears.

Jornades professionals

El director de l’IEB, Pere Malondra, ha recordat que Fira B! és també un espai de trobada per a professionals per tal de fomentar la promoció exterior dels artistes de les Illes. “Les Jornades Professionals Fira B! permetran a tota la comunitat artística de les Illes presentar els seus projectes als programadors i professionals locals i forans, així com establir sinergies i col·laboracions amb altres artistes”, ha assegurat Malondra. Aquestes Jornades professionals inclouen actes en modalitat presencial i també en línia, amb l’objectiu d’”obrir un espai de discussió interessant i profitós que contribueixi a l’educació dels artistes, i de tractar temes útils per als promotors a l’hora d’organitzar festivals”.

Les jornades professionals de música es duran a terme al teatre Mar i Terra, i inclouran taules rodones sobre sostenibilitat ecològica i econòmica, economia circular, igualtat de gènere i música, entre d’altres, amb tallers relacionats amb els temes tractats i presentacions, tot això dut a terme per professionals i experts de la indústria musical i intercalant alguns showcases.

Les jornades professionals d’arts escèniques es duran a terme a Can Balaguer i comptaran amb una trobada entre traductors i dramaturgs, un taller impartit per COFAE, taules rodones sobre sostenibilitat, residències artístiques i teatrals, així com diverses presentacions audiovisuals (sessions de pitching) i algunes actuacions intercalades, entre d’altres. Dins les jornades, cal destacar la presentació del Pla d’Acció Cultural Insulares, aliança constituïda i desenvolupada per les associacions d’empreses d’arts escèniques de les Illes Balears i de Canàries, Illescena i Réplica, així com pel Govern de les Illes Balears, el Gobierno de Canarias i l’INAEM. Aquesta unió té com a objectiu millorar les condicions laborals del sector de les arts escèniques d’ambdós arxipèlags. Insulares ja es va presentar el juliol a MAPAS (Mercado de las Artes Performativas del Atlántico Sur) i ara es presentarà a Fira B! Aquesta presentació comptarà amb un representant de cada institució esmentada.

Sostenibilitat

L’altra novetat d’aquesta edició de Fira B! és la sostenibilitat com a eix vertebrador de les jornades professionals, tant de música com d’arts escèniques. Cal destacar en aquest sentit que les jornades inclouen l’Espai 17, projecte desenvolupat conjuntament amb Débora Marqués i Virgínia Seguí de l’Ajuntament de Sant Lluís a partir dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), per tal de treballar l’aplicació més eficient d’aquests objectius en l’àmbit cultural, de manera que en tot moment es tenguin presents els ODS com a punt de referència de les trobades.

La inauguració també tindrà present el concepte de la sostenibilitat amb la proposta del menorquí Marco Mezquida, que treballa en l’aplicació de criteris de sostenibilitat en les seves produccions. Mezquida actuarà el dimarts 27 de setembre a les 22 hores al Teatre Xesc Forteza.

Plataforma Jazz España

Dins el marc de Fira B! se celebrarà també el congrés i l’assemblea de la Plataforma Jazz España (PJE), l’associació que reuneix els festivals de jazz més importants de l’Estat. A més d’aportar una quinzena de programadors de jazz d’arreu d’Espanya, PJE presentarà l’actuació d’un dels dos premis que ha concedit enguany, el trio de la pianista Lucía Fumero. A més, també actuaran els tres artistes balears que conté el Catàleg de PJE, la selecció de les quinze propostes més rellevants de l’Estat de 2021, segons els associats: Pere Bujosa, Muriel Grossmann i Toni Vaquer.

En aquesta edició, l’IEB continua amb el treball d’intercanvi amb festivals nacionals i europeus. Entre aquestes col·laboracions, hi destaquen les de la Fira de Tàrrega, el Mercat de Música Viva de Vic, TROVAM, Jazz I Am, Kultur LX (Luxemburg), C/O Pop (Alemanya), Wallonie-Bruxelles Musiques (Bèlgica), Spike (Bulgària), InJazz (Països Baixos) i Making the Music Business (Romania).

Paper de la dona

D’altra banda, Fira B! continua apostant pel paper de la dona en la cultura. En música, el 50 % de les propostes tenen presència femenina i d’aquestes n’hi ha una bona part que són liderades per dones. En arts escèniques, la presència femenina es troba a prop del 60 %, amb algunes propostes formades íntegrament per dones.

Convocatòria oberta

La programació de Fira B! és el resultat de la selecció de propostes que provenen d’una convocatòria oberta. El jurat en l’àmbit de la música va estar format per Peter Åstedt (Future Echoes, Music Help; Suècia), Marieke Meischke (What’s New, Països Baixos), Raluca Baicu (North Sea Round Town, de Doelen, Països Baixos), Montse Faura (Festival de Torroella, Festival Fringe de Torroella, Festival de Jazz de l’Estartit) i Joan Trias (IB3 Ràdio). El jurat de les arts escèniques va estar integrat per: Catalina Caldentey (presidenta Atapib), Toni Casares (Sala Beckett), Virgínia Seguí (Sala Polivalent Albert Camús, Menorca), Toñi Álvarez (Directora del Centro de las Artes Escénicas y la Música de Extremadura), Maria Capell (Fira Tàrrega), Gerardo Marín (Ajuntament de Sant Josep de sa Talaia, Eivissa). El gran nombre de sol·licituds rebudes, 312 de música i 241 d’arts escèniques, demostra l’interès creixent que desperta aquest esdeveniment, clau per a la cultura de les Illes.

Col·laboracions

Els organitzadors de Fira B! són l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) i la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma, Consell de Mallorca, Institut Balear de la Joventut (IBJOVE), Teatre Principal, COFAE, Can Balaguer, Institut Ramon Llull, Fira de Tàrrega, Mercat de Música Viva de Vic, Fundació Orquestra Simfònica de les Illes Balears, European Music Exporters Exchange, Plataforma Jazz España, Trovam, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura, TROVAM, Jazz I Am, Kultur LX, C/O Pop, Wallonie-Bruxelles Musiques, Spike, InJazz i Making the Music Business.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.