Inaugurada la 33a edició de l’Escola de Salut Pública de Menorca

L’Escola de Salut Pública de Menorca ha inaugurat la seva 33a edició aquest dimarts matí al Llatzeret de Maó amb la presència dels representants de les principals institucions que fan possible la seva organització: Consell Insular de Menorca, Conselleria de Salut i Consum, Universitat de les Illes Balears i Institut Menorquí d’Estudis. A l’acte d’obertura, celebrat al Llatzeret de Maó, hi han assistit també nombroses autoritats locals, insulars i autonòmiques demostrant així que “l’Escola és un projecte recolzat i compartit per totes les institucions”, segons ha afirmat el seu director acadèmic, Maties Torrent. El mateix ha celebrat també que, després de la pandèmia, s’hagi pogut recuperar el format presencial amb els mateixos nivells de participació que abans, ja que hi ha prop de 600 alumnes inscrits als seus 9 cursos i 10 trobades.

A l’Escola han anat guanyant importància els components socials i comunitaris de la salut, que s’analitzen des de diferents perspectives, i més encara després d’una pandèmia que ha intensificat les desigualtats. Sobre la pròpia pandèmia, Torrent ha destacat les dues trobades organitzades per la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (SESPAS) que debatran el paper que ha tingut la sanitat pública i els reptes de cara el futur, i ha recordat que ja l’Escola ha contribuït a l’anàlisi a nivell mundial publicant un document de propostes sobre propietat intel·lectual que servirà com a base del Tractat de Pandèmies que està elaborant actualment l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Per la seva banda, el rector de la UIB, Jaume Carod, ha apuntat que “l’educació i la sanitat pública són els pilars i els motors més potents del progrés i el benestar social”. També el batle de Maó, Héctor Pons, ha donat la benvinguda als assistents a les activitats del Llatzeret desitjant que gaudeixin del port de Maó “que va avançant cap a una major sostenibilitat i pretén ser un espai de salut, activitat social i economia sostenible”.

Finalment, la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, ha tancat les intervencions comentant que “l’Escola de Salut Pública duu 33 anys debatent la importància de la salut i no és casual que Menorca sigui un paradigma de sostenibilitat, perquè cuidar el territori i el medi ambient és cuidar el benestar i la salut”. El Llatzeret de Menorca, ha afegit, és una icona que en els seus orígens ja va ser un referent mundial en la contenció de pandèmies, i ara es manté com un “espai magnífic de debat en torn al més important, que és la salut de la societat, per tant hem d’agrair a tothom que ho fa possible”.

A part del programa acadèmic, l’Escola de Salut Pública de Menorca organitza enguany dues activitats obertes al públic en general. Una tindrà lloc aquest mateix dimarts a les 20 hores a la seu de l’IME amb la conferència ‘Atención primaria o barbarie’ a càrrec del salubrista Rafael Cofiño. La segona és una  conferència coorganitzada amb la Fundació Ernest Lluch, ‘Salud y sanidad: retos, prioridades y estrategias de cambio’, a càrrec de Beatriz González López-Valcárcel (Universidad de Las Palmas de Gran Canaria), que tindrà lloc a la seu del Consell Insular de Menorca dijous 22 de setembre a les 20 hores i que es podrà seguir també en directe pel canal de YouTube del Consell Insular.

Nou web Govern Balear

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.