Tria producte local Balear

La Moncloa descarta la recentralització d’impostos que defensa Escrivá L'executiu retreu al PP que elimini impostos "als privilegiats" i redueixi els recursos per a Educació i Sanitat

 

ACN Madrid – La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha circumscrit a una idea “a nivell personal” les manifestacions del ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, de recentralitzar impostos per evitar que les comunitats autònomes “competeixin fiscalment” unes amb les altres. Rodríguez ha recordat que l’executiu treballa en el marc del sistema de finançament que reconeix l’autonomia en alguns impostos propis o cedits. “El mateix ministre Escrivá ha dit que es tractava d’una opinió personal”, ha dit, i “la tasca del govern és abordar qualsevol avenç en fiscalitat sempre de la mà del model de finançament”, perquè “la fiscalitat i el finançament no es poden separar” i formen part “de l’ancoratge constitucional”.

El debat és fruit de l’anunci del president d’Andalusia, Juanma Moreno, de la supressió de l’Impost del Patrimoni al seu territori, seguint l’estela de la Comunitat de Madrid. L’executiu espanyol ha retret al PP que en un context de crisi elimini impostos “als privilegiats” com aquest, que genera més de 100 milions d’euros a les arques andaluses, i renunciï a destinar aquests diners per a polítiques públiques.

En tot cas, Rodríguez ha contraposat el model del PP de rebaixa generalitzada d’impostos a l’actuació del seu executiu. “Quan (els populars) eliminen impostos als privilegiats, eliminen diners destinats a les polítiques públiques”, i “mentre alguns anuncien la reducció de més de 100 milions de recursos públics, nosaltres fem esforços per destinar diners a les comunitats autònomes per a la sanitat”.

La portaveu ha afirmat que aquesta és una “qüestió d’Estat” i ha retret al PP que faci un “regal fiscal” que només beneficia “un grup d’elegits” que són “els pocs que tenen patrimonis superiors al milió d’euros”. “Un 99% dels ciutadans no són els elegits” i per tant “no els beneficia” la supressió de l’impost, però sí que els afecta perquè Andalusia deixarà d’ingressar 100 milions d’euros i això es tradueix en menys recursos per a metges i mestres.

En una entrevista a RNE, Escrivá ha afirmat “a títol personal” que li sembla un despropòsit que les comunitats “es dediquin a competir fiscalment” entre elles quan el que haurien de fer és “dedicar-se a millorar la provisió de serveis en Sanitat i Educació”.

Les manifestacions d’Escrivá han suscitat reaccions a banda i banda de l’arc parlamentari. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha defensat l’autonomia fiscal de les comunitats autònomes, mentre que Unides Podem ha defensat una “harmonització” de l’impost de patrimoni per evitar moviments com el del president andalús.

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que “estar en contra del dumping fiscal no et fa estar a favor de l’harmonització fiscal”. El republicà ha reivindicat que cada autonomia ha de poder actuar segons les seves particularitats, però ha rebutjat que es puguin crear paradisos fiscals.

Ayuso promet ser “el malson” dels qui vulguin apujar impostos

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha explotat contra el ministre Escrivá. Ayuso ha advertit que “serà el pitjor malson de les persones que intentin augmentar els impostos a la Comunitat de Madrid”.

Catalunya recapta el 40% de l’impost de Patrimoni de tot l’Estat

Catalunya recapta aproximadament el 40% del total de l’impost del Patrimoni a tot l’Estat. Segons les dades de 2016, és el territori on hi ha més declarants, 74.125 (Madrid 17.507), i Malgrat que queda en la mitjana pel volum de patrimoni declarat, 2.498 milions d’euros (Madrid és la primera amb 9.194 milions), el fet que l’impost estigui al 0,63% (0% a Madrid) fa que recapti 465 milions d’euros sobre els 1.039,7 milions a tot l’Estat. Si Madrid apliqués l’impost, recaptaria 815 milions d’euros. A Catalunya, l’impost no l’han de pagar els patrimonis inferiors a 500.000 euros.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.