Nou impuls al turisme d’estrelles a Menorca com a vector desestacionalitzador L’astroturisme és una tipologia de turisme amb zero impacte negatiu en el territori, motiu pel qual resulta especialment atractiu per a Menorca com a Reserva de Biosfera

 

En el marc del Pla de Sostenibilitat Turística Menorca Reserva de Biosfera – Turisme 0CO2, el Consell Insular de Menorca, ens gestor del Pla, organitza un curs per a formar nous monitors i monitores Starlight. El curs, que es planteja de manera intensiva al llarg de sis jornades, tindrà una durada de 60 hores lectives i es durà a terme a la Sala d’Actes del Convent de Sant Diego Centre Cultural, a Alaior, des del 21 fins al 26 de novembre de 2022.

Combinant classes teòriques i sessions pràctiques, la formació inclourà coneixements astronòmics, a càrrec d’astrofísics professionals, i d’astroturisme, que seran impartits per persones expertes en aquesta branca del turisme sostenible. La formació és gratuïta però, atès que les places són limitades, s’han establert determinats criteris per a la selecció de les inscripcions: tindran prioritat els i les guies de turisme, l’empresariat i les persones empleades dins el sector turístic, així com les persones aficionades o professionals de l’astronomia, aquelles vinculades al sector de l’astroturisme i, de manera més general, les residents a l’illa de Menorca.

El turisme d’estrelles és un segment emergent de la indústria turística. A més de recolzar i impulsar la dinamització cultural i econòmica de l’illa, té una segona lectura positiva: i és que l’astroturisme és una tipologia de turisme amb zero impacte negatiu en el territori, motiu pel qual resulta especialment atractiu per a Menorca com a Reserva de Biosfera. En aquest sentit, cal recordar que l’any 2019 Menorca va ser declarada Reserva i Destinació Turística Starlight, doble distinció gràcies a la qual l’illa s’erigeix com un dels indrets destacats des d’on observar les estrelles. El fet de ser Reserva Starlight implica el compromís de protegir el cel nocturn, eliminant la contaminació lumínica i afavorint la il·luminació eficient i sostenible arreu de l’illa, seguint paràmetres sostenibles. Un bon exemple n’és el Reglament de Protecció del Medi Nocturn de Menorca, iniciativa de l’Agència Menorca Reserva de Biosfera del Consell Insular de Menorca.

Autor: Antoni Cladera

El Pla i l’ens gestor

Gestionat des del Servei de Promoció Turística i Fons Europeus, el Pla de Sostenibilitat Turística Menorca Reserva de Biosfera – Turisme 0CO2 és una iniciativa finançada per la Secretaria d’Estat de Turisme, l’Agència d’Estratègia Turística de Balears (Aetib) i el Consell Insular de Menorca. El projecte té un pressupost total de gairebé 3 milions d’euros i està vertebrat en tres àrees d’actuació principals: turisme de cel, de mar i de terra, així com dos eixos transversals de promoció i de formació, on concretament s’emmarca aquesta iniciativa. Addicionalment, hi destaquen el bloc específic dedicat al desenvolupament tecnològic enfocat a millorar l’experiència del turista i un altre centrat en certificacions ambientals que recolzin el posicionament de Menorca com a destinació turística sostenible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.