Tria producte local Balear

Torna el Tast de Cultura 2022 a Ciutadella La nova edició de l’esdeveniment presenta alguna novetat, però manté l’essència dels darrers anys

Miriam Triay/Ciutadella – El Tast de Cultura és, i com bé explica el regidor de Cultura, Andreu Cardona, una “iniciativa que vam posar en marxa el 2020 des de l’Ajuntament de Ciutadella, amb l’objectiu de potenciar, alhora, la gastronomia, el patrimoni i la cultura local. Aquestes eren i són les tres potes en les quals s’agafa el projecte”. Així, i per tercer any consecutiu, la labor que defensava l’esdeveniment en el seu moment, segueix vigent i agafant més força.

APARICIÓ DEL TAST

Nascut en temps pandèmics, el projecte estava pensat i dissenyat perquè es poguessin controlar els aforaments i les limitacions dels espais. De fet, i en aquest context d’incertesa, des de l’Ajuntament van considerar que era molt necessari donar una resposta d’aquest tipus, centrada en la potenciació del producte local, quant a gastronomia, cultura i patrimoni.

Per complir amb aquesta idea, l’entitat va pensar en organitzar diferents actuacions, ja fossin de teatre, de música, de dansa… (cultura), en espais emblemàtics i històrics de l’illa (patrimoni), en els quals el públic pogués gaudir del producte local cuinat segons la temàtica (gastronomia).

“Després d’aquesta primera edició, vam veure que, en realitat, era una resposta a donar constantment, ja que potenciava tres factors que sempre han d’estar vigents. Una resposta que, a més, havia agradat molt al públic local”. A partir d’aquest moment sorgí l’esdeveniment anual.

TERCERA EDICIÓ

Seguint aquesta idea, “cada any hem fet quatre actuacions, a quatre llocs diferents”. El primer any els protagonistes van ser Binitord, Son Piris, Torre d’en Quart i Son Felip. El 2021, La Trinitat, Torralbet, Torre Saura i Bellaventura. Però, enguany, i com a fet diferencial, la tercera edició del Tast de Cultura presenta actuacions a dos llocs situats dins el nucli urbà. “Fins ara havíem anat fora, i enguany vam pensar que també havíem de potenciar el patrimoni que tenim dins el poble”. Així, trobam el claustre del Seminari i S’Albufera. Després, i els altres dos llocs sí que són a fora: Son Bernadí i Far Nati.

De fet, pel que fa a l’organització de l’esdeveniment, l’edició d’enguany presenta una altra diferència clau: les dates. Si els altres anys s’havia fet més a l’estiu, durant els mesos de juliol o agost, enguany s’ha organitzat per fer-se a l’octubre. “Ha sigut un estiu ple de festivals i programació, ple d’oferta, i vam pensar que nosaltres no teníem cap feina d’afegir, més volum en aquesta oferta. A més, i com són actuacions que poden funcionar fora d’estiu, vam decidir traslladar-ho”.

PROGRAMA TAST 2022

Si ens centram en el programa, el divendres, 30 de setembre tindrà lloc el primer tast, a les 18:30h al Convent de Sant Agustí (claustre del Seminari), on “Guiem Soldevilla farà un concert, en solitari, amb piano, guitarra, veu… i l’activitat, a càrrec de Florenci Sastre, consistirà en una visita guiada centrada en els punts i secrets més rellevants que pugui tenir l’espai”. A més, el producte local gastronòmic d’aquest dia estarà a càrrec de Sa Cooperativa del Camp.

Miquel Mariano - Ca n'Aguedet - conill amb pebres i tomatigat

El segon divendres, 7 d’octubre, a les 18h hi haurà un bus a la parada de la plaça des Pins – Av. Negrete per anar cap a Son Bernadí. Aquí tindrà lloc l’actuació Acorà, de Toni Gomila. “Una obra que ja havia vingut a Menorca fa uns quants anys, i va agradar molt. Està ambientada en la vida al camp”. Aquesta estarà acompanyada del tast de producte amb la participació de Fra Roger, i de la mà de Miquel Mariano, “que ens farà una explicació de l’arròs de la terra, i una elaboració d’un plat”.

Far de Punta Nati a Ciutadella. Foto: Bep Al·lès©

Seguidament, el divendres 14, a les 17:30h hi haurà un bus a la mateixa parada, per anar al Far Nati, amb la col·laboració de Ports Balears, on actuarà el grup Figues d’un Altre Paner. I on el públic podrà conèixer més detalls sobre el famós naufragi del Général Chanzy, gràcies a Antoni Camps Extremera, autor d’un llibre que analitza aquest mateix succés. En aquest cas, i igual que a S’Albufera, el producte local estarà a càrrec dels alumnes del Grau de Cuina  de l’IES Maria Àngels Cardona.

Així, i per acabar, el divendres 21, tindrà lloc, a les 17:30h i a S’Albufera, la lectura dramatitzada de l’obra Històries d’un hort des pla, de Fernando Martí i Camps, a càrrec de na Sita Muñoz, i amb l’acompanyament musical de Pere Arguimbau. “Aquest dia, de la mà de Joan Pons Alzina, i la col·laboració de l’associació cultural Junts as Pla, s’explicarà la configuració des Pla, quin valor patrimonial té, com ha anat evolucionant…”.

FUTUR DEL TAST

Després de dues edicions a l’esquena, i a punt de començar la tercera, des de l’Ajuntament ja han pogut fer una anàlisi de l’esdeveniment i la rebuda que té. “Al principi, quan vam engegar el projecte, pensàvem que tindríem molta gent de fora, però l’atracció més forta és per la gent d’aquí”. Així, un projecte que semblava de temporada, ha passat a ser de tot l’any. Per açò ha sigut possible el canvi de dates d’enguany. Però, a més, i arran d’açò, també s’estan contemplant altres modificacions futures. “Tenim pensat, però encara ho hem d’acabar de mirar, de fer el Tast a l’hivern. Li hem de donar una volta, perquè sent un programa que contempla espais exteriors, ens arrisquem més. Però bé, la idea és o evolucionar en aquest sentit o mantenir aquest format a l’estiu i fer-ne un altre a l’hivern”.

Igualment, i en general, gràcies als resultats que ha tingut l’acte, i a les bones crítiques que ha rebut per part del públic, l’essència de potenciar el producte de km0 es mantindrà. “La idea original la conservarem, perquè funciona molt bé. Ara, que després anem fent canvis damunt aquesta, com fer actuacions dins el poble o retardar les dates dos mesos, és l’evolució natural”.

Un any més arriba el Tast de Cultura al municipi ciutadellenc. Una oportunitat per la població resident de poder conèixer, més a fons, el patrimoni propi. De poder tastar diferents plats culturals, històrics i gastronòmics. El 30 de setembre s’inicia aquesta experiència, que dura quatre divendres. Les entrades ja les podeu comprar, per 20€ jornada, des del dilluns passat, dia 19, a la web de l’Ajuntament de Ciutadella (www.ajciutadella.org). Encara que, i actualment, ja s’han exhaurit les de Son Bernadí.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.