moulallengua

Consort Per Joan Pons i Pons

 

Aquest passat dissabte em van convidar, no per haver fet el pregó de Ferreries fa dinou anys sinó com a marit de la pregonera de les festes de Sant Bartomeu d’enguany, o sigui com a pregoner consort, a la insòlita i pintoresca trobada que es va celebrar a l’hotel Jeni de la central i bella localitat d’Es Mercadal. L’organitzador va ser una vegada més l’incansable Paco Perea Villalonga que va pronunciar el pregó de Sant Llorenç d’Alaior l’any 2019. A més de les parelles dels pregoners i de les pregoneres hi estaven convidats els protagonistes d’obrir les festes d’aquest any 2019 que havien estat els participants de la primera trobada de pregoners. D’aquesta manera hi havia al menjador privat del restaurant Jeni -i per ordre de celebració de les festes patronals- les següents entitats o persones individuals: Festes de Sant Martí: Club Esportiu Mercadal -un equip de futbol amb el qual vaig jugar un parell d’anys al costat de l’entusiasta Pere Vadell o dels fins i agradosos germans Sintes, en Pere i en Toni-; Festes de Sant Antoni: Club Nàutic de Fornells; Festes de Sant Jaume: Josep Cladera Miret; Festes de Sant Gaietà: Miquel Carreras Saura; Festes de Sant Cristòfol: Cristòfol Moll Huguet; Festes de Sant Llorenç: Maria i Xisca Riudavets Guardia; Festes de Sant Climent: Sandra Pons Carreras; Festes de Sant Bartomeu: Tónia Coll Florit; Festes de Sant Lluís: Antoni Seguí i Seguí; Festes de Gràcia: Moments a Cor. Van excusar la seva assistència les germanes Riudavets i Sandra Pons Carreras que van enviar un text que va llegir en Paco. Vam omplir taules, a més de les parelles dels pregoners o de les pregoneres, els agradables i compaginats germans Carreras Torrent, Joan i Miquel (festes de Sant Bartomeu); l’inigualable i admirat Toni Tudurí (Festes de Sant Jaume) que va venir a posta de Barcelona, de Cerdanyola; i José Luis Moll (Festes de Sant Cristòfol) com a representant de l’Associació d’Amics de l’Art des Migjorn Gran i organitzadors del gran esdeveniment artístic pioner que és la Migjornale inspirada en el gran Bruce McLean; i l’amfitriona de la trobada, Catalina Pons Carreras, coneguda com na Niní des Jeni. Ah, també vam rebre l’amable visita del bregat -vam fer la mili junts- i resolt batle des Mercadal, Francesc Ametller Pons.

Un dels aspectes que va voler destacar el conductor i organitzador de l’acte va ser que enguany han coincidit tres entitats entre els pregoners de les festes menorquines d’estiu. Cada pregoner o representat d’entitat va fer una breu explicació personal. Què va sentir quan va rebre la comunicació, van patir nervis o no, com va ser rebut el seu discurs, quina conclusió en treuen de l’experiència, etcètera, etcètera. Tots i totes van mostrar molt d’agraïment per haver estat escollits, i tots i totes en guarden un record inesborrable. El dinar va acabar amb un dinar -delicioses les albergínies amb gambes- al mateix restaurant celebrat en un to distès, amè i divertit. M’agraden els segons plans. Som més d’observar i d’escoltar. Em sento més còmode quan no som el protagonista. Per tant, com a pregoner consort vaig xalar molt més que hagués xalat si hi hagués anat com a pregoner convidat. Devia pensar el mateix el duc d’Edimburg, que va desenvolupar aquest paper amb molt dignitat i presència, consort de la reina Elisabet II? Açò no ho sabrem mai. Veient com es va comportar em decant per una resposta afirmativa.

CONSORT. Company d’altri en la mateixa sort; castellà consorte. Pres del llatí amb el mateix significat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca