Agricultura inicia les reunions formatives sobre la nova PAC, que compensarà la insularitat al sector primari illenc De la Concha: «Volem transmetre totes les possibilitats que ofereixen els nous ajuts perquè les explotacions siguin més rendibles i més sostenibles»

 

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha començat aquest dimecres les reunions formatives dirigides al sector primari i agroalimentari de les Illes Balears sobre el nou període de la Política Agrària Comuna (PAC) i del Programa de Desenvolupament Rural (PDR). Els ajuts del proper període 2023-2027 compensaran de manera contundent la insularitat al sector agrari, ramader i agroalimentari illenc.
La consellera Mae de la Concha ha estat acompanyada del director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández. També ha participat de la reunió el gerent del FOGAIBA, Mateu Morro, i el director general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Aram Ortega. Han assistit les organitzacions professionals agràries, les Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears, les associacions agràries i les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) i les Denominacions d’Origen (DO) de Mallorca.

La consellera De la Concha ha explicat que «formam als formadors perquè el sector ens ajudi a no tudar tot el que ofereix la nova PAC, que compensarà la insularitat i totes les despeses afegides que suporten els pagesos i ramaders pel fet de viure a les Balears». La consellera ha remarcat que «és un fet històric i que les Balears són la comunitat autònoma que va sortir més beneficiada de la negociació amb el ministeri». «La nova PAC és una eina fantàstica i plena de possibilitats, i hem de veure com treure-li el màxim profit possible perquè la explotacions siguin més rendibles i també més sostenibles», ha destacat.

La Política Agrària Comuna del proper període 2023-2027 reconeix el factor de la insularitat i compensarà econòmicament el sector primari illenc. Així consta en el document del Pla Estratègic Nacional de la PAC (PEPAC), que Espanya va presentar a la Comissió Europea, i que fou aprovat el mes d’agost passat.

D’aquesta manera, el valor mitjà del dret, és a dir, allò que es percep per hectàrea, serà fins a un 60% més del que s’ha percebut a les Balears amb l’actual PAC. El sector primari balear percebrà almenys un 50% més en comparació amb el que percebrà el sector primari de la Península. Menorca i Eivissa es veuran especialment beneficiades, ja que percebran un 103 i un 63% més que fins ara, respectivament. A més, els nous ajuts preveuen incentius per a joves i dones, la inclusió en els ajuts de cultius que fins ara no rebien PAC, la millora de les ajudes associades a cultius i l’opció dels ecoesquemes, pràctiques opcionals sostenibles amb el medi ambient.

La conselleria ha organitzat una sèrie de reunions tècniques formatives tant pel personal de la conselleria i de les delegacions comarcals del FOGAIBA, com per als representants del sector primari. En els pròxims mesos també estan prevists encontres comarcals amb els pagesos i ramaders, així com l’edició de material divulgatiu.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.