moulallengua

Amb es peus en remull, fins avui a l’Espai d’art Xec Coll Ariadna Saurina, Lota Moles i Sílvia Vivó (Syf-artesana) hi participen

Miriam Triay – Amb es peus en remull, “una expressió ben nostra, i que sempre significa que ets a la mar”, com bé explica Sílvia Vivó, és el nom que rep la nova exposició temporal que romandrà a l’Espai d’art Xec Coll fins al 28 de setembre. Una mostra que, abraçant la mar, és una col·laboració entre les reconegudes artistes ciutadellenques Ariadna Saurina, Lota Moles i la mateixa Vivó. Professionals d’estils molt diferents que han confluït en un mateix espai mostrant el seu art, conjuntament. 

 

TRES ARTISTES, UNA MOSTRA

“Casualitats de la vida ens han portat a fer aquesta exposició. Hi havia una sala que no es va poder omplir, i la vam omplir nosaltres”. Sílvia Vivó va ser informada que a l’edifici on imparteix diversos cursos de dibuix i art, hi havia un espai que no s’havia pogut utilitzar per exposar res. Així, i gràcies a la relació estreta que manté amb ambdues artistes, tot d’una va pensar en organitzar alguna cosa amb na Lota Moles, amb qui ja havia exposat i fa molts anys que es coneixen i fan art, i amb n’Ariadna Saurina, que, a més, s’estrena amb aquesta primera mostra.

Amb menys de dues setmanes les tres van haver de preparar una exposició conjunta que, a més, havia de compartir temàtica, “per no caure en el típic mercadillo”, afirma Vivó. En el cas que no haguessin cercat cap punt comú, l’exposició seria caòtica i sense fil connector. Així, i com les tres presenten estils molt diferents, van decidir que, i ja que Saurina dibuixa sobretot temàtica marítima, se centrarien en aquesta. 25 obres són, per tant, les que, d’alguna manera o altra, ens mostren la mar en la nova exposició de l’Espai d’art Xec Coll, 8 de  na Sílvia Vivó, 8 de n’Ariadna Saurina i 9 de na Lota Moles.

LA TÈCNICA MIXTA DE SYF-ARTESANA

Començant per l’organitzadora d’aquesta mostra, Sílvia Vivó o, coneguda artísticament com a Syf-artesana, les seves 8 obres presenten des de quadres tallats amb llenya i pintats, on ha jugat amb diferents textures a partir d’arena o cuir, entre altres; fins a escultures fetes de cartapesta, “una tècnica similar al paper maixé”. Una barreja, una tècnica mixta, en tots els àmbits, que acompanya, de sempre, l’artista. “El meu art és experimental”. No li agrada posar-se límits, ni tan sols fer esbossos, treballa millor si ho fa damunt un llenç en blanc i amb la improvisació com a eina principal.

De fet, Vivó és també l’autora tant de la frase que dona nom a la mostra com de la pintura que ha representat i servit de portada per l’exposició. “Quan dius amb es peus en remull, on ets? A la mar. Havia de ser un títol molt genèric, som tres artistes molt diferents. I crec que està ben aconseguit. Així, abastava tots els punts de vista de la mar. I el dibuix igual, és senzill, net, i capaç de caracteritzar aquesta idea”.

L’AMOR PER L’ORGÀNIC DE LOTA MOLES

De la llenya utilitzada per fer relleu en quadres, al tall d’aquest element orgànic per fer escultura. Lota Moles és una enamorada del seu art, i aquest, actualment, se centra en la llenya i la manipulació d’aquesta. “M’encanta tocar aquest element orgànic, anar per les platges cap per avall i trobar-me llenyes amb formes diferents”. De fet, l’artista és capaç de veure què serà aquella peça abans de manipular-la. Igualment, no se centra només en la llenya, “a vegades puc trobar un altre element que se li pot incorporar, com una xarxa de la mar, una fulla estranya… tot reciclat”.

I, encara que l’artista es va iniciar amb la pintura, estil que tampoc vol abandonar, ara, Moles gaudeix fent aquesta mena d’art; una passió i un tipus de recerca que l’ajuden a desconnectar del seu dia a dia.

ELS PUNTS I BORINOTS D’ARIADNA SAURINA

Començant amb l’art experimental,  i passant per la manipulació de la llenya, arribam al dibuix realista i, amb una textura totalment treballada i aconseguida, de n’Ariadna Saurina i el seu punteig i/o borinot. La ciutadellenca és la més jove de les tres, tant en edat com en experiència a dintre del món de l’art, però ja ha aconseguit fer la seva primera exposició, després de molts altres projectes com il·lustrar la portada d’un llibre o d’una revista.

“Fa molt poc que pint, només dos anys. I aquesta ha sigut la meva primera mostra física cap al públic”. L’artista, des del seu naixement, s’ha donat a conèixer a través de l’Instagram, @colorsdunvogamari. Així, els encàrrecs que, fins al moment, ha tingut, han sigut per les fotografies que penja dels seus dibuixos. Ara el joc ha canviat, “la gent em diu que és molt diferent veureu en persona, i no en foto. El nivell de detall  dels punts o dels borinots, depenent del dibuix, es pot apreciar millor”.

UNA CONNEXIÓ A TRAVÉS DE L’ART

“No em vaig plantejar ningú més. Directament em van venir a la ment elles dues”. Na Sílvia Vivó va veure l’oportunitat de fer una mostra compartida en un espai lliure, i, tot i no ser gran fan de les exposicions, va considerar oportú fer-la amb n’Ariadna Saurina i na Lota Moles. Dues artistes que formen part del seu cercle pròxim i íntim, considerades de la família.

Una relació a tres bandes que ha funcionat a la perfecció, com les mateixes peces d’art. Tot i la diferència d’estils i tècniques, la sala de l’Espai d’art Xec Coll, ha quedat abraçada per una mateixa línia artística, per la varietat capaç de confluir perfectament a través de l’art i la temàtica marítima que, en aquest cas, l’acompanya. Així que ja ho sabeu, la mostra Amb es peus en remull, de tres artistes ciutadellenques de gran abast artístic, estarà disponible fins al 28 de setembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca