moulallengua

Native Son, el debut de l’artista Rashid Johnson L’autor de l’exposició Sodade, presentà el seu film debut el passat 20 de setembre al Hauser & Wirth

Miriam Triay – Fa uns mesos, vam anunciar l’exposició permanent d’aquesta temporada del centre d’art Hauser & Wirth, ubicat a l’illa del Rei. La mostra, Sodade, del reconegut artista estatunidenc Rashid Johnson, com ja vam afirmar, comporta una reflexió sobre el present i la vida. Seguint aquesta línia ideològica, aquest mes de setembre, el passat dia 20,  el mateix centre presentà el debut cinematogràfic de Johnson, amb el film Native Son (2019).

EL FILL NADIU

La pel·lícula que es projectà en l’espai situat a l’illa del Rei, està basada en la novel·la homònima de Richard Wright, i conta la història de Bigger Thomas (Ashton Sanders, conegut principalment pel seu rol principal en Moonlight), un jove afroamericà que viu a Chicago i que es contractat com a xofer per a l’acomodat home de negocis Will Dalton (Bill Camp) i la seva família. Quan Thomas entra en aquest nou món seductor de poder i diners, s’enfronta a circumstàncies imprevistes que alteraran la seva vida per sempre. A tot aquest reguitzell d’experiències noves i perilloses, se li suma la relació precària que adopta amb la filla del seu nou cap, Mary(Margaret Qualley).

Native Son, dirigida per Rashid Johnson, es va estrenar el 2019 a través de la plataforma HBO Films i amb una durada de 104 minuts. Açò comporta que a altres seus de la galeria d’art, com la de Londres, aquest metratge ja s’hagi projectat abans. Així, podríem afirmar que no és el primer cop que les parets del Hauser & Wirth contenen aquest film. Però sí que és la primera vegada que es projecta a Menorca. I, de fet, es farà a través de la seva versió original, amb subtítols en castellà.

EL PARADIGMA AFROAMERICÀ

“Aquesta és una oportunitat per qüestionar què i com hem imaginat o explorat el personatge negre a la gran pantalla, especialment com a protagonista”, afirmava Rashid Johnson en la presentació del film a la seu londinenca del Hauser & Wirth. Native Son mostra, igual que en l’obra escrita, com els ciutadans afroamericans són sotmesos a la marginació i l’estigma, als prejudicis i estereotips que rodegen les societats occidentals i blanques, en aquest cas, americana. Fins a tal punt que els afroamericans no tenen altra sortida que acabar convertint-se en allò que la societat preconcebeix d’ells.

Bigger és la representació de tants joves afroamericans, víctimes del sistema, les males decisions, la preconcepció social i les condicions de marginació. Açò provoca, com veurà l’espectador el pròxim 20 de setembre, que s’acabi involucrant en una sèrie de delictes que, fins i tot, comet de forma inconscient o anticipada. La pel·lícula, per tant, és una demostració inequívoca, i tal com afirma Johnson, de com és d’important “que comencem a explorar la diversitat de la representació negra al cinema”. Rompre estereotips i mostrar la varietat i diferència existent en tot tipus de persona i societat.

CONCERTS VERMUT

Com a afegitó a aquesta projecció prometedora, el centre d’art Hauser & Wirth no para quiet, i també ha decidit col·laborar, com ja va fer l’any passat, amb el Claustre de Maó, i organitzar quatre concerts dominicals emmarcats en els reconeguts Concerts Vermut. Els concerts a l’illa del Rei seran gratuïts i porten música en directe a la terrassa de la Cantina del centre, a l’ombra del bosc d’olivers. Començant el 18 de setembre, per continuar el 2, 16 i 30 d’octubre, totes les actuacions tindran lloc a les 12:30h.

Momi Maiga & Ferran Savall encetaren l’esdeveniment, el primer diumenge, 18 de setembre, seguits per Rita Payés & Kaleidoscope el 2 d’octubre, Platano manush el 16 d’octubre i, finalment, Rut Florit Juaneda el 30 d’octubre. Tots ells, músics de reconeguda trajectòria i renom nacional, que venen a delectar als illencs i visitants que encara romanguin, amb la música més trencadora i diferent del panorama actual.

Així que, ja ho sabeu, l’estiu arriba al seu final, però les activitats culturals segueixen en marxa per oferir espectacles i esdeveniments durant un parell de mesos més. De moment, en aquest mes que acabam de començar, Hauser & Wirth ens farà xalar amb la projecció d’un film trencador i crític, sobre una societat i unes representacions que s’han de canviar, i amb la música d’una sèrie d’artistes professionals de gran nivell.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca