Actes 8 Març

Armengol anuncia un nou escut social: 200 milions d’euros que beneficiaran prop d’un milió de persones La presidenta del Govern ha avançat la creació d’una renda autonòmica per als desocupats durant la temporada baixa de fins a 600 € al mes

 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat en el seu discurs en el debat de política general la creació d’un nou escut de mesures socials per fer front durant els propers mesos a l’alça de preus per la crisi energètica derivada de la guerra a Ucraïna, dotat amb 200 milions d’euros i que beneficiarà prop d’un milió de ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears.

«Hem sortit de la pandèmia salvant més vides que ningú i recuperant l’activitat i l’economia amb més rapidesa i vigor que cap altra comunitat», ha explicat la presidenta respecte de l’actual context de recuperació econòmica. «Malgrat tot», ha afegit, «tornam a tenir davant un horitzó que ens desafia i que ens torna a exigir el màxim», i ha remarcat que «aquesta societat tornarà a imposar-se».

Francina Armengol ha detallat l’estratègia per «armar-nos d’un nou escut social», que constarà de 25 grans mesures. «Són accions centrades totes en la classe mitjana i treballadora», ha assenyalat la presidenta, «que ha fet un esforç sense precedents durant els darrers anys per garantir el nostre progrés i ara no mereix patir per arribar a final de mes».

Per això, Armengol ha reclamat al conjunt de la societat mantenir «la unitat d’acció que ens ha permès sortir del darrer embat amb millors resultats sanitaris, socials i econòmics que ningú», i que ha tingut la seva darrera constatació en l’anunci ahir dilluns de l’aprovació de la part fiscal que completa el règim especial de les Illes Balears, «que tant hem reclamat units des de fa dècades».

Vint-i-cinc mesures socials per emparar els més vulnerables i la classe mitjana i treballadora

Respecte del nou escut social per als propers mesos, una de les mesures més importants anunciades per la presidenta del Govern és la creació d’un nou complement econòmic de protecció de les persones desocupades en els mesos d’hivern, que arribarà a 140.000 persones, entre les quals hi ha els fixos discontinus, i al qual el Govern destinarà 54 milions d’euros. Tots tindran un complement econòmic de fins a 600 €, «molt més que els entre 12 i 50 € que rebrien si s’aplicassin les baixades d’IRPF que alguns vesteixen de solució màgica».

La presidenta també ha anunciat que s’ampliarà a tot el primer trimestre de 2023 la pujada del 15 % en la renda social i ha fet especial èmfasi en la necessitat de protegir les famílies, amb noves mesures, també d’aplicació immediata, que els ajudin a encarar la tardor i l’hivern. La primera, un ajut de 200 € per alumne per afrontar despeses lligades a l’educació, «una acció que mobilitzarà 5 milions d’euros i arribarà a 25.000 famílies de rendes mitjanes, que rebran els recursos en el primer trimestre de 2023». La segona, l’ampliació de les beques de menjador, amb una nova convocatòria per a l’etapa d’educació secundària. Pel que fa a la Universitat, la presidenta ha anunciat que enguany es retornaran les taxes universitàries als alumnes que cursin graus i màsters habilitants, els fins a 1.800 € que, en funció de la titulació, han abonat per aquest curs.

«A més, elevarem a 1.760 € la desgravació per a les famílies dels gairebé 3.000 universitaris que han d’estudiar fora de la seva illa titulacions que no estan disponibles a ca seva i bonificarem al 50 % les segones matrícules», ha afegit Francina Armengol. Pel que fa a la formació professional, la presidenta s’ha compromès a posar en marxa, aquest curs, una nova beca per alleujar les despeses de manutenció dels alumnes que es vegin obligats a canviar d’illa per cursar els estudis formatius que han triat. Una beca que, ha dit, «neix per quedar-se», més enllà de la crisi actual.

Francina Armengol ha detallat també una bateria de mesures per facilitar l’accés al transport públic, com l’activació d’una nova categoria gratuïta dins la targeta intermodal, la d’estudiant o persona en formació, de manera que els més de 45.000 matriculats en qualsevol nivell educatiu reglat viatjaran gratis. També s’amplia més enllà de l’1 de gener la gratuïtat de tren i metro i la rebaixa actual en el transport col·lectiu interurbà de Mallorca, amb l’afegit que cap usuari de la targeta intermodal pagarà pel bus més de 10 € al mes.

Però per evitar que moltes famílies es vegin obligades a triar entre la llum i el cistell de consum, «aquesta societat en què tothom protegeix a tothom» enfortirà l’escut social amb una mesura més: un bo social tèrmic d’entre 82 i 206 €, que beneficiarà a principi d’any 17.000 persones i garantirà que ningú no es quedi sense calefacció, gas, aigua calenta o cuina durant l’hivern d’aquesta crisi energètica mundial».

Les mesures de suport social inclouran també la congelació de totes les taxes, excepte la del joc. A més, en la pròxima declaració de la renda, els ciutadans i ciutadanes de rendes mitjanes amb una hipoteca de tipus variable sobre el seu habitatge habitual podran deduir-se els interessos d’aquest crèdit, fins a un màxim de 250 €. També a partir d’ara, el Govern de les Illes Balears avalarà part de les hipoteques de compra del primer habitatge, amb la concessió per part dels bancs del 100 % de la hipoteca, per evitar el desemborsament inicial per part del comprador, «moltes vegades inassumible», ha dit la presidenta, un suport que només es concedirà per a l’adquisició de primers habitatges, preferentment HPO privats, i només a qui acrediti almenys cinc anys de residència.

Francina Armengol ha detallat, a la vegada, una bateria de mesures adreçades a la gent gran, entre les quals hi ha el pagament, aquest hivern, de dues pagues extraordinàries a les persones que reben la prestació econòmica de cures a l’entorn familiar, «una al desembre i una altra al gener, amb una quantia d’entre 150 i 380 €». La presidenta del Govern també ha anunciat que aquest ajut es complementarà amb la supressió, des d’aquest mes, de les taxes dels centres de dia i l’eliminació del copagament dels serveis d’ajuda a domicili, a la vegada que ha avançat que, l’any que ve «els augments pressupostaris més grans es produiran en les partides socials».

«Per això serveixen els imposts que paguen els ciutadans i també els que aporten les fortunes de més de 700.000 €, que poden estar segurs que continuaran pagant l’impost de patrimoni. El que no farem és anteposar els beneficis de l’1 % a les vides del 99 %».

«Subvencionarem les cotitzacions a la Seguretat Social dels autònoms de temporada i oferirem un nou ajut de fins a 5.000 € als autònoms i les autònomes que vulguin iniciar una activitat o consolidar el seu negoci», ha continuat la presidenta, que ha rescatat, amb aquest nou escut social, la filosofia dels ERTOs i dels ajuts directes durant la pandèmia, amb la posada en marxa d’una nova línia de finançament d’ISBA, «especialment destinada a les empreses dels sectors agrícola i industrial que hagin patit més increments de costs per l’alça de preus energètics i matèries primeres».

Escut social d’urgència, mesures estructurals per al futur

Més enllà d’aquest hivern, «no es poden deixar de banda els tres grans desafiaments que amenacen el nostre futur: el canvi climàtic, la millora del model productiu de les Balears i el reforçament de l’estat del benestar», ha considerat Francina Armengol, que ha remarcat també el traçat ja fixat a través del Pla Estratègic d’Inversions 2030, que compta amb el finançament provinent dels fons europeus, el factor d’insularitat, i ara, del nou règim fiscal.

A més, ha fet referència al manteniment de les bones previsions de creixement econòmic per a les Illes Balears. «Les dades del segon trimestre mostren un creixement del 18 % interanual, el triple que el conjunt d’Espanya i vint vegades més que la mitjana europea. Aquesta pujada els anuncii que continuarà l’any vinent amb una previsió del 3,8 % del PIB», ha dit.

Per aquest motiu, ha anunciat diverses mesures a més llarg termini. La primera, l’impuls d’un projecte històric en matèria de mobilitat sostenible, «que tenia tots els factors clau, fins que un govern de dretes el va tirar per terra: el tren de Llevant». La presidenta ha anunciat que els pròxims pressuposts inclouran 30 milions d’euros per impulsar-ne la construcció.

Armengol també ha defensat la necessitat d’equilibrar turisme i sostenibilitat. «Si lideram la recuperació a Europa, si hem aconseguit màxims d’ocupació és, en gran part, pel turisme. Hem d’assumir la nostra realitat, però el nostre model és molt millorable. Com és evident que hi ha massificació en determinades èpoques de l’any», ha declarat, a la vegada que ha insistit que s’ha de millorar el model «sense afectar l’ocupació i la cohesió social». En aquest sentit, la presidenta ha anunciat una nova partida de 10 milions d’euros per comprar establiments turístics de baixa categoria i locals de turisme d’excessos, eliminant les seves places i la seva oferta, i afavorint la regeneració d’espais».

En el cas de Menorca, Francina Armengol ha avançat la transferència de 10 milions d’euros al Consell Insular, perquè pugui comprar terrenys i protegir-los de futures urbanitzacions. «Volem contribuir a preservar el model territorial i econòmic d’una illa que és un mirall per a tots», ha dit la presidenta, que també s’ha compromès a «revertir els impactes i a retornar a la natura el que és seu, a totes les Balears». A Eivissa, ha explicat, amb l’acord assolit amb Sant Josep i els edificis Don Pepe, «per regenerar l’espai, situat dins el Parc Natural de ses Salines, i donar una solució d’habitatge als veïns afectats». A Formentera, amb la inversió de més de tres milions d’euros per executar, entre d’altres, els projectes de sanejament del Ca Marí i de millora de la Casa de la Roda.

El debat de política general es du a terme en dues sessions parlamentàries. Avui hi ha hagut la primera intervenció, de la presidenta del Govern, i durant el dia de demà serà el torn dels diversos grups parlamentaris i de les rèpliques de Francina Armengol.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.