L’Eurocambra dona llum verda a un carregador únic per a mòbils, tauletes i càmeres a partir de la tardor del 2024 Els ordinadors portàtils queden fora fins al 2026 de l'obligatorietat

 

ACN Brussel·les – L’Eurocambra ha donat llum verda definitiva a establir un carregador únic per a mòbils, tauletes i càmeres a partir de la tardor del 2024. Amb 602 vots a favor, 13 en contra i 8 abstencions, els eurodiputats han tirat endavant una iniciativa que deixa per ara fora els ordinadors portàtils, als quals se’ls aplicarà aquesta obligació a partir del 2026. Abans que acabi el 2024, tots els telèfons mòbils, tauletes i càmeres que es venguin a la Unió Europea hauran de tenir un carregador USB del tipus C. Tots els dispositius de càrrega ràpida tindran també la mateixa velocitat de càrrega. El carregador únic també serà per a auriculars, llibres electrònics, teclats, altaveus i sistemes de navegació, entre d’altres.

La iniciativa també preveu que els dispositius portin etiquetes explicatives perquè els consumidors puguin saber si els carregadors que ja tenen són compatibles i si volen comprar el nou dispositiu amb carregador o no. Es calcula que els europeus s’estalviaran uns 250 milions d’euros l’any en copres de carregadors i es reduiran anualment unes 11.000 tones de residus electrònics a la Unió Europea.

Un cop aprovat per l’Eurocambra, ara el Consell ha d’aprovar formalment la directiva. Els estats tindran després un any per incorporar les noves normes a la seva legislació i un altre any més per començar a aplicar-les.

En una roda de premsa després de l’aprovació de les normes, el ponent de la iniciativa, Agius Saliba, ha apuntat que es tracta d’un “dia molt important per als consumidors” i ha subratllat que la nova legislació “beneficia” tant els consumidors com les empreses i el medi ambient. A més, ha celebrat que s’hi hagin inclòs finalment més dispositius, com per exemple els ordinadors portàtils, tot i que a partir del 2026.

Saliba també ha precisat que les normes s’aplicaran als productors europeus, però també als de tercers països que venguin al bloc comunitari. “Si volen vendre els seus productes, hauran de complir l’estàndard que tirem avui endavant”, ha remarcat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca