Menorca aprofundeix en ciberseguretat i gestió de fons europeus a la reunió de la FEMP a Càceres Hi ha assistit la consellera d'Ocupació, Habitatge i Cooperació Local de Menorca, Cristina Gómez

 

Aquest dilluns 3 d’octubre al Palau Provincial de Càceres i dins el Ple de la Comissió de Diputacions Provincials, Cabildos i Consells Insulars de la Federació de Municipis i Províncies (FEMP) de tot l’Estat, s’ha constatat la preocupació per la ciberseguretat a tots els municipis, independentment del seu mida, i s’ha debatut molt també sobre la participació dels governs intermedis – per sobre dels ajuntaments i per sota dels Governs de l’Estat i les comunitats autònomes – en la gestió de fons europeus com els Next Generation. La consellera d’Ocupació, Habitatge i Cooperació Local de Menorca, Cristina Gómez, present a la reunió celebrada a Extremadura destaca respecta l’amenaça real d’atacs informàtics que “el Consell ha d’augmentar en ciberseguretat i a més ha d’ajudar als municipis petits i això necessita personal”.

La ciberseguretat, tema cabdal en aquesta reunió de la FEMP, s’ha analitzat amb responsables del CNI (Centre Nacional d’Intel·ligència), i s’ha debatut en concret sobre la vinculació de l’Esquema Nacional de Seguretat (ENS) i els governs intermedis, amb definició del Centre d’Operacions de Seguretat (SOC, per les sigles en anglès) i com es poden oferir serveis de ciberseguretat des dels governs intermedis als municipis més petits. La consellera de Menorca Cristina Gómez explica que “un Centre d’Operacions de Seguretat, i ciberseguretat, inclou: equips, processos, pantalles i persones. Per una banda, els fons europeus poden finançar equips materials, no personals, i sortiran prest – abans de cap d’any- noves convocatòries per municipis de menys de 20.000 habitants, de fins a 50.000 habitants i per Consells Insulars. D’altra banda, pel personal especialitzat que s’haurà de contractar necessitarem autofinançament”. Per la seva banda, el Centre Nacional de Ciberseguretat aposta per crear una xarxa de SOC que podrien compartir personal, que treballaria en remot i a temps compartit per a diferents administracions. També s’hauran d’incloure empreses privades junt amb els organismes públics dins aquests Centres d’Operacions de Seguretat (SOC)”.

Respecte als fons europeus i la seva gestió dins el marc financer plurianual de la UE 2021-2027, la secretaria general de Fons Europeus del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, Mercedes Caballero, ha remarcat a Càceres les característiques específiques de fons com els Next Generation i d’altres post-pandèmia, ja que no tenen res a veure amb altres fons europeus anteriors i com explica Cristina Gómez “en aquests casos no s’han de certificar despeses a posteriori com es feia amb els fons Feder sinó que s’han de complimentar fites i objectius i és una nova manera de funcionar que obliga a planificar. A més la Secretaria General ens ha advertit de no caure en un doble finançament per un mateix projecte i de no comptar amb pròrrogues temporals d’aquests nous fons europeus”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.