El Govern avança en el desplegament de la Llei de la ciència amb la creació de l’Institut de Recerca de les Illes Balears El conseller Company s'ha reunit amb representants de la comunitat científica per explicar les actuacions del nou equipament i els avanços del Pla de Ciència, vigent fins a 2026

 

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, s’ha reunit avui amb representants de la comunitat científica per explicar el treball desenvolupat en el desplegament de la Llei de la ciència amb la creació de l’Institut de Recerca de les Illes Balears (IRIB) a través d’una fundació. La nova estructura durà a terme programes per a la selecció i captació del talent investigador per a l’Ecosistema de Ciència, Tecnologia i Innovació de les Illes Balears, així com d’altres per desenvolupar activitats de recerca i innovació i convocatòries de formació de personal investigador i altres iniciatives de foment de la investigació.

Company ha refermat el compromís del Govern de les Illes Balears de continuar “impulsant polítiques de recerca des de la coordinació, complicitat, participació i consens amb els membres de la comunitat científica de la comunitat autònoma”. El conseller ha incidit en el fet que “al desplegament de la Llei de la ciència, com a llei instrumental, s’hi sumen la implementació d’un nou Pla de Ciència amb vigència fins a 2026”. Entre les mesures previstes, s’hi inclouen la construcció del nou edifici del Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), ubicat al Pol Marí; una nova convocatòria ja publicada per a la formació de professorat universitari; l’oferta de nous graus a la Universitat de les Illes Balears actualment ja en procés d’estudi; un augment pressupostari destinat a intensificar la incorporació de personal i l’excel·lència científica; i la posada en marxa de la nova estació Portocolom, centre en el qual es desenvoluparà el pla complementari de Ciències Marines. A més, es preveu l’obertura del complex científic, centre neuràlgic de les accions previstes als plans complementaris de biodiversitat i astrofísica.

En aquest sentit, el director general de Política Universitària i Recerca, Pep Lluís Pons, ha destacat “la importància dels tres plans complementaris concedits a les Illes Balears i que impulsaran els àmbits de la biodiversitat, l’astrofísica i les ciències i tecnologies marines”.

Durant la seva exposició, el conseller ha emmarcat totes aquestes accions en una nova Llei de la ciència que augmentarà el pressupost destinat pel Govern de les Illes Balears a la matèria fins a arribar al 2 % a partir de 2030. A més, la norma estableix mesures per afavorir la inversió privada, l’impuls de les carreres científiques, així com el foment de l’activitat científica amb especial cura al fet insular, la promoció del sector empresarial i el desenvolupament dels centres tecnològics.

A la reunió han assistit representants de l’ecosistema científic com la Universitat de les Illes Balears (UIB), l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), l’Institut d’investigacions Agroambientals i d’Economia de l’Aigua (INAGEA), el Centre Oceanogràfic de Balears (IEO-COB), el Sistema d’Observació Costanera de les Illes Balears (SOCIB), l’Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE), l’Institut Universitari d’Investigacions en Ciències de la Salut (IUNICS), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Institut d’Estudis Hispànics en la Modernitat (IEHM) i l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.