La previsió d’augment del pressupost del Consorci de Residus i Energia de Menorca inclou la millora del servei de deixalleries i el cànon de residus L’increment de cost derivat d’aquestes actuacions serà assumit en part, i per primera vegada, pel Consell, que duplica l’aportació anual al Consorci

 

El Consorci de Residus i Energia, ens adscrit al Consell Insular i del qual en formen part els vuit municipis de l’illa, es troba en procés d’elaboració de la proposta de pressupost per al 2023, que abans de ser inclòs dins l’aprovació del pressupost del Consell Insular haurà de ser aprovada per la Junta de Govern del Consorci.

De cara a l’any vinent, aquest pressupost presenta dues novetats significatives que incrementen el seu import. La primera és la derivada de la millora del servei de la Xarxa de Deixalleries de Menorca, mancomunat amb tots els municipis. La segona és el desplegament del cànon de residus, derivat de les normatives autonòmiques i estatals.

El servei de la Xarxa de Deixalleries de Menorca, que es licitarà properament, preveu una sèrie de millores qualitatives importants. Per una banda, l’aplicació del nou conveni autonòmic sectorial, que representa un salt quantitatiu pel que fa a les condicions laborals dels treballadors. D’altra banda, la previsió d’inversions en la renovació de contenidors i la implantació de deixalleries mòbils complementàries a les fixes amb l’objectiu d’apropar i facilitar la gestió dels residus a la ciutadania, a més de la realització de campanyes informatives específiques i la implementació d’un servei de seguiment, entre d’altres.

L’increment de cost derivat d’aquestes actuacions serà assumit en part, i per primera vegada, pel Consell, que duplica l’aportació anual al Consorci, i en el còmput total superarà el milió d’euros, a fi que la repercussió econòmica sobre els municipis sigui inferior al cost real del servei.

L’altre concepte, que ja apareixia en pressupost 2022, és el corresponent al desplegament del cànon de residus en aplicació de les lleis de residus autonòmica i estatal. Aquest tribut gravarà les tones de residus domèstics municipals que es destinin a l’abocador.

La recaptació d’aquest impost és finalista i està territorialitzada, de forma que revertirà en inversions per a la millora dels serveis de recollida i tractament de residus, amb l’objectiu que les quantitats de residus a eliminar en abocador de cada vegada siguin menors.

La recaptació efectiva pel conjunt de Menorca quedarà a l’illa, i es destinarà a les finalitats exposades anteriorment, a partir dels acords d’una comissió bilateral entre Govern i Consell que té prevista la seva constitució formal properament.

En definitiva, l’aposta de les institucions per la millora de la gestió de residus a Menorca és clara i en línia amb les directives europees i el que demana la societat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.