Company avança a la seu de les Nacions Unides que el Govern crearà un centre d’intel·ligència artificial i de supercomputació a les Balears Forma part de l'estratègia del Govern sobre la matèria que desenvoluparà solucions per a l'adequació de la comunitat autònoma "a la revolució de la intel·ligència artificial"

 

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha avançat avui a Ginebra que el Govern de les Illes Balears treballa en la creació d’un centre d’intel·ligència artificial i de supercomputació “líder de l’estat que permetrà a la universitat i diferents agents desenvolupar solucions des del sector públic per aplicar-se tant al sector públic com privat”. Company ha compartit els plans de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial del Govern amb els assistents a les jornades de diàleg global organitzades per l’Aliança de Civilitzacions de les Nacions Unides (UNAOC) i la Fundació ONUART, celebrades al Palau de Nacions de la ciutat suïssa.

L’Estratègia d’Inversions de les Illes Balears per al 2030, amb 91 actuacions d’inversió previstes pel Govern, és el marc transversal en què s’integra una estratègia que atén “la necessitat de l’adequació de la comunitat autònoma a la revolució de la intel·ligència artificial”, ha contextualitzat Company. L’objectiu és “establir un marc inclusiu i just d’intel·ligència artificial a les Illes que desemboqui en una administració pública que ofereixi serveis molt més eficaços i permeti ser més proper, transparent i flexible”. Per al conseller, la tecnologia “brinda una oportunitat per sanejar i reduir la burocràcia” de manera que “el ciutadà rebi un servei millor”.

L’estratègia en què treballa la Conselleria està analitzant les dades disponibles, “la primera matèria per determinar el comportament anonimitzat dels ciutadans, reconèixer patrons i necessitats” per generar “un canvi” en la relació amb ells.

Company ha recordat que des de la Conselleria s’han establert “sinergies amb els diferents clústers empresarials per difondre i incorporar millors pràctiques d’intel·ligència artificial a tots els sectors productius de les Illes, ja sigui el turisme, el sector agrícola o la salut”. En aquest sentit, ha destacat la intel·ligència artificial com “una oportunitat de diversificar l’economia” per a una comunitat autònoma on el turisme suposa el 45 % del PIB. Com a exemple d’aquesta aposta, ha citat la planificació del Balears Medtech, un pol de tecnologia centrat en la intel·ligència artificial i la salut, a més de la ja creada càtedra amb la Universitat de les Illes Balears per “impulsar el canvi de forma sostenible de la sanitat pública a un entorn intel·ligent”.

D’altra banda, el conseller ha assenyalat l’educació com la fórmula per al reciclatge i l’adaptació sense perdre llocs de treball. “Formar, capacitar, readaptar perfils ha de ser una de les grans fonts de destinació de fons tant des de les empreses com des de les administracions. Com més ràpids siguem en aquest procés de formació, abans arribaran els avantatges que ens ofereix l’era digital”, ha exposat.

“Hem d’il·lusionar els ciutadans amb l’arribada d’un món millor, però donant-los a canvi un ampli ventall de possibilitats accessibles de formació i adaptació als nous temps. I garantint-los que delimitarem i vigilarem amb zel el marc regulador en què les màquines han de moure’s, sota el control sempre dels humans i els valors de la democràcia, l’ètica i la solidaritat”, ha conclòs amb un al·legat per la humanització de la digitalització.

El diàleg global en què ha participat Company porta per títol «Towards the world of one humanity» i compta amb la participació, entre d’altres, de l’alt representant de l’Aliança de Civilitzacions de Nacions Unides, Miguel Ángel Moratinos, i la secretària general de la UNCTAD, Rebeca Grynspan Mayufis.

Les jornades es desenvolupen a l’anomenat Palau de les Nacions, la cúpula del qual compta amb una intervenció de l’artista mallorquí Miquel Barceló.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.