Menorca disposarà d’un màxim d’1,2 milions d’euros del cànon de residus per a l’exercici 2022-2023 La Comissió Insular de Residus es reuneix avui per primera vegada a l’illa

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, han presidit aquest dijous la primera Comissió Insular de Residus, celebrada a Menorca. En ella s’han establert els criteris de distribució dels recursos derivats del Fons de Prevenció i Gestió de Residus.

La representació de les institucions menorquines ha estat encapçalada pel conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Josep Juaneda, acompanyat pel director insular de Medi Ambient, Esteve Barceló.

Amb una previsió de màxims d’1,2 milions d’euros per als exercicis de 2022 i 2023, la Comissió ha decidit dedicar aquests doblers a projectes enfocats a fomentar la prevenció, la preparació per a la reutilització i el reciclatge de residus amb la fracció orgànica com a fracció preferent.

Concretament, s’ha acordat prioritzar els imports disponibles a les inversions necessàries per dur a terme la construcció i posada en servei de la nova planta de biogàs, instal·lació prevista pel Pla Director de Residus de Menorca a l’Àrea de Gestió de Residus de Milà, i que permetrà millorar substancialment el tractament dels residus biodegradables de l’illa.

El cànon, finalista i territorialitzat

Mir s’ha congratulat de posar en marxa “un dels elements principals de fiscalitat verda recollits en la Llei balear de residus”. En aquest sentit, el conseller ha recordat que “el fet que cada illa pugui destinar el recaptat a projectes que potenciïn la millora de la gestió de residus és una mostra més de sobirania insular”.

Per la seva part, Juaneda ha destacat que “entenem la millora dels serveis de gestió de residus a Menorca com una aposta per l’economia circular” i és que la futura implantació d’una planta de tractament d’aquestes característiques “permetrà un primer aprofitament energètic de diversos residus orgànics com la matèria orgànica recollida separadament, els residus d’origen animal, purins o fins i tot fangs procedents de les depuradores, a la vegada que el material resultant podrà ser també valoritzat mitjançant compostatge per obtenir un adob de gran qualitat”.

Cal recordar que el cànon de residus de les Illes Balears és finalista i territorialitzat, és a dir, que el que es recapta a cada illa es destina a projectes propis d’acord amb els criteris de distribució del Fons de Prevenció i Gestió de Residus decidits a les comissions insulars.

L’import del cànon depèn del grau d’implementació de sistemes selectius de recollida de residus a cada municipi i té com a objectiu que l’import vagi disminuint progressivament a mesura que els municipis incorporin plenament el pagament per generació i els sistemes de recollida selectiva de la fracció orgànica. El que es potencia, doncs, és l’assoliment dels objectius de la Llei 8/2019 de residus i sòls contaminats de les Illes Balears així com la normativa estatal i europea.

Fons Europeus per a la millora de la gestió de residus

A més dels recursos del Fons de Prevenció i Gestió de Residus destinats per a la futura planta de biogàs de Menorca, s’espera poder comptar amb fons europeus per a la millora de la gestió dels residus. Concretament, amb les subvencions per al suport a la implementació de la normativa de residus i el foment de l’economia circular a les Illes Balears, a la convocatòria de les quals es va presentar el Consorci de Residus i Energia el passat mes d’abril.

Les línies de subvenció d’aquests ajuts, procedents de fons Next Generation, contemplen destinar fons per a la millora de la recollida separada, a la planta de tractament de bioresidus, a noves instal·lacions de residus voluminosos o l’adquisició de contenidors.

Està previst que abans de final d’any es puguin conèixer les resolucions que acreditin la concessió d’aquestes ajudes, que, d’una banda, repercutirien en positiu en la millora de la gestió de residus a Menorca, i, per altra banda, permetrien rebaixar les aportacions municipals per a la prestació d’alguns dels serveis mancomunats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.