Fa falta un debat urgent sobre la capacitat que pot suportar Menorca

Foto: Llorenç Allès

Aquesta setmana publicam una entrevista a una de les integrants del Comitè d’Experts per a la Transició Energètica i el Canvi Climàtic de les Illes Balears, un grup d’experts que fan feina per analitzar i informar sobre l’evolució del canvi climàtic, i assessorar als polítics per a dissenyar i implementar mesures que el puguin combatre. Acaben de presentar l’informe anual 2021-22 i els resultats són prou significatius.

Els experts constaten que avançam massa lentament i que amb aquestes dades és impossible que es compleixin els objectius marcats el 2030 i ni tan sols el 2050. Les dades demostren que esteim arribant a valors superiors als d’abans de la pandèmia pel que fa a emissions. La veritat és que està molt bé, econòmicament parlant, que s’allargui la temporada turística, però això implica que la pressió humana augmenta i el consum també i, des del punt de vista mediambiental, resulta excessiu pel que és Menorca.

Si tenim en compte que les dues principals fonts d’emissions són la producció d’electricitat i la mobilitat, no podem deslligar-les de la indústria turística, tot i que els menorquins durant l’any també consumim molt, segons les dades. La clau està en saber exactament quin és el punt d’equilibri entre economia i preservació del territori, per això mateix s’ha de dur a terme de forma urgent un debat sobre la capacitat de càrrega que té l’illa i quin és el límit dels nostres recursos per suportar-ho. Els recursos energètics i els recursos hídrics són limitats en un territori petit com el nostre. I si parlam del tema mobilitat hi ha molta, però molta, feina a fer, encara. És cert que s’ha avançat en algunes coses com el tema del reciclatge i els residus, però no hem de caure en l’autocomplaença que sol generar un sentiment de “ho esteim fent bé”, quan realment hauria de ser “ho esteim fent millor, però no és suficient”. Escoltem als experts i posem fil a l’agulla.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.