El diplomàtic Jorge Dezcallar presentarà a Maó el seu assaig “Abrazar el mundo” a l’Ateneu de Maó

El diplomàtic Jorge Dezcallar presentarà a Maó el seu assaig Abrazar el mundo Geopolítica: hacia donde vamos, del que l’editorial  La Esfera de los Libros ja ha publicat 2 edicions, dilluns que ve, 24 d’octubre, a les 20.00 hores, a l’Ateneu de Maó (Sa Rovellada de Dalt, 25), en una conferència- col·loqui presentada pel periodista Josep Pons Fraga, editor del Diario Menorca.

Dezcallar (Palma de Mallorca, 1945) ha dedicat tota la vida professional a la diplomàcia ia la política exterior. Una experiència que, en els darrers i turbulents anys, li ha permès reflexionar sobre on va el món i plasmar-lo en aquest llibre, Abrazar el mundo, que no pot ser més oportú amb la guerra a Ucraïna, i en què deixa inquietuds, suggeriments i algunes idees sobre quin pot ser el rumb de la geopolítica d’ara endavant. «Es confirma el lliscament del món cap a un antipàtic multipolarisme en una tendència que s’ha accelerat amb la pandèmia del COVID-19», afirma el que va ser director del CNI.

“La invasió russa d’Ucraïna posa fi a l’arquitectura de seguretat que ha regit a Europa des de la desaparició de la Unió Soviètica el 1991”, diu Dezcallar. «D’un cop de ploma Putin ha revitalitzat una Aliança Atlàntica que Macron havia donat per morta uns mesos abans, ens ha unit els europeus com no ho havíem estat mai, i ha curat les ferides que Trump havia infringit a la relació transatlàntica. A més, ha acabat amb el pacifisme mantingut per Alemanya des del 1945, fa dubtar Suècia i Finlàndia de la seva neutralitat, i obliga Europa a replantejar-se la seva dependència energètica de Moscou, mentre el món sencer s’estremeix davant la brutalitat de l’agressió i deixa aïllada a Rússia».

«L’ideal seria poder discutir assossegadament aquests assumptes… cosa que és impossible mentre els tancs russos estiguin a Ucraïna», admet l’autor de Abrazar el mundo, on analitza des dels canvis provocats per les revolucions de la tecnologia, la informació i la genètica; a les relacions internacionals dominades pels Estats Units i la Xina i Rússia, i el paper de la Unió Europea; o els conflictes locals, les guerres iniciades oa punt d’iniciar-se.

«En aquest llibre intento analitzar els vectors que influeixen sobre la geopolítica a la segona dècada del segle XXI des d’una profunda humilitat, perquè els experts no van veure venir —i als poquíssims que ho van veure no els van fer cap cas— ni la implosió de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques, ni la Primavera Àrab, ni la crisi del 2008, ni la pandèmia actual que ens fa enyorar els anys que la van precedir, cosa que no hauríem pogut imaginar», explica l’ambaixador.

Però Jorge Dezcallar no es limita a descriure situacions, sinó que aporta possibles solucions i estimula el lector perquè obtingui les seves pròpies conclusions i desenvolupi el sentit de pertinença a una mateixa comunitat: la humana. «Només abraçant el món que ens sustenta podrem tornar-nos a abraçar nosaltres sense por al futur. És a dir, traiem lliçons per crear un món més solidari, amb regles clares i institucions internacionals fortes on resoldre les nostres diferències per mitjà del diàleg i de la negociació», sentencia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.