Observació del Sol Per Antoni Liz

Els nombre de taques del Sol va cap a un màxim el 2025.

El Sol té taques. A l’any actual està en fase d’augment en el nombre de taques. Son zones del Sol més fredes i més fosques per a la llum visible que la resta del Sol. El passat Juny i Agost en va tenir unes quantes ben grosses però ara mateix en té poques.

El nombre de taques fa un cicle d’uns 11 anys.

Al voltant del 2001 en va tenir més de 200 i al voltant de 2014 unes 150.

A mitjans de cicle hi ha anys pràcticament sense taques com el 2008 i el 2020. Ara s’espera un proper màxim cap a 2025-2026.

El màxim de 2001 va ser molt destacat pel nombre i tamany de les taques (28 de març de 2001).

El següent màxim de 2014 no va ser tan destacat en nombre però si pel tamany. El gener de 2014 ha havia una taca més grossa que la Terra.

Les imatges són de satèl·lit Soho que va ser llançat el desembre de 1995. Es troba situat a les proximitats del primer punt de Langrange (L1) entre la Terra i el Sol. Des de fa més de 25 anys pot observar de forma continua el Sol i el seu voltant.

Les imatges EIT (Extreme ultraviolet Imaging Telescope) es fan a la regió no visible (Ultraviolat UV) per mostrar l’atmosfera solar a diverses longituds d’ona i, per tant, a diferents temperatures.

Les imatges MDI (Michelson Doppler Imager) mostren les taques solars. Així és molt com es veu el Sol en la zona de l’espectre visible.

La imatge del magnetograma mostra el camp magnètic a la fotosfera solar, amb blanc i negre que indica polaritats oposades.

Les imatges LASCO (Large Angle Spectrometric Coronagraph) és capaç de prendre imatges de la corona solar bloquejant la llum que prové directament del Sol amb un disc ocult, creant un eclipsi artificial dins del propi instrument. La posició del disc solar s’indica a les imatges pel cercle blanc. Així es vigila l’ejecció de massa coronal expulsada del Sol.

ECLIPSI PARCIAL DE SOL DE DIA 25 D’OCTUBRE 2022

El proper dimarts hi ha un eclipsi parcial de Sol que tindrà un màxim del 86% a les 12:58 a Sibèria. En canvi a Menorca just es taparà el Sol un 3% (molt poc) a les 12 h i 12 minuts. Recordau no mirar directament el Sol. Es recomana fer una projecció del Sol amb un telescopi a una pantalla per poder veure l’eclipsi i també les taques sense cap perill.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.