Maria Jesús Bagur: “Ens posam al costat dels veïns per intentar trobar una solució a la convivència al nucli antic”

Llorenç Allès/Ciutadella – El Ple de l’Ajuntament de Ciutadella ha aprovat una modificació de l’ordenança que regula els horaris dels establiments d’oferta complementària i d’oci, un canvi que afecta únicament als negocis del nucli antic. Els locals que vulguin tenir obert entre la una i mitja i les tres de la matinada, hauran de tenir personal propi per garantir que els clients no treuen begudes alcohòliques al carrer, que la música de l’establiment no surt a l’exterior i també per intentar que les persones que són fora del local no molestin amb la seva renou als veïns. Aquesta modificació es va aprovar amb els vots a favor de PSM i Unidas Podemos-Gent per Ciutadella, l’abstenció de PP i Ciutadans, i el vot en contra de PSOE, soci de govern. La regidora de Governació, Maria Jesús Bagur, analitza aquesta nova normativa i les seves conseqüències.  

 • Per què s’ha decidit modificar l’ordenança?
 • La mesura sorgeix com a resposta a la queixa reiterada pels problemes de convivència que es produeixen al nucli antic, i que són evidents. Passejant pel nucli antic ja es veu que l’equilibri que intentam cercar entre l’activitat econòmica i el descans dels residents a vegades i en punts concrets és complicat i que la convivència és dificultosa, més encara durant la matinada. Perseguint aquest equilibri, i cercant la corresponsabilitat dels actors implicats, hem decidit modificar l’ordenança intentant que els establiments siguin part d’aquesta solució. La policia ha de seguir fent la seva feina, però els establiments també saben quins límits tenen i quines prohibicions tenen i han de col·laborar. Els horaris no es modifiquen en cap cas. Els establiments poden seguir oberts fins a les tres de la matinada. S’ha inclòs un requeriment que especifica que a partir de la una i mitja de la matinada, hora que coincideix amb el tancament de terrasses, per seguir obert amb terrassa tancada fins a les tres de la matinada s’haurà de tenir personal de control d’accessos a l’establiment. Aquest personal ha d’intentar evitar que la música surti a l’exterior del local mantenint portes i finestres tancades, controlar que l’alcohol que consumeixin els clients no surti dels establiments i ajudar a dispersar les concentracions de persones a l’exterior. Entenem que l’espai públic no és competència d’aquest personal de seguretat, però creiem que poden ajudar a demanar que la gent es dispersi o faci silenci. Confio que aquesta mesura ajudi. Qui no pugui complir aquest requeriment, haurà de tancar a la una i mitja.
 • Aquest personal que hauran de contractar els establiments, té potestat per fer totes aquestes funcions que vostès volen, sobretot per demanar a la gent que sigui a l’exterior dels locals que faci silenci?
 • Entenc que la seva potestat és dins l’establiment, controlant la música i que l’alcohol no surti a l’exterior. A la via pública, la competència no és seva, però crec que si compartim l’interès en què no es produeixin aquestes concentracions de gent, el personal de control ho pot suggerir a la gent de l’exterior del local. Si hi ha problemes, aquesta persona pot avisar a la Policia i que actuï. No obviam la responsabilitat de la Policia, però també sabem que no pot arribar per tot, i per açò demanam col·laboració de totes les parts.
 • Vostè admet que la Policia no pot arribar per tot i demanen col·laboració dels establiments. Volen que els propietaris dels establiments omplin el buit que vostès no han pogut cobrir perquè no tenen prou agents i paguin els policies que vostès no tenen?
 • PIME ho ha interpretat així, però davant aquest problema, la solució ha d’arribar des de totes les parts. L’Ajuntament assumeix la seva responsabilitat, la Policia també, i els establiments també han d’assumir la seva. Açò ha de ser una mesura de convivència. Qui pateix de ver aquesta situació són els veïns. Els establiments poden obrir moltes hores i fer negoci durant molt temps. És primordial posar-nos al costat dels veïns, més en aquestes hores de la matinada. A més, aquesta modificació no afecta a tots establiments del nucli antic, perquè molts ja tenen tancat a la una i mitja. No estem posant la mà dins la butxaca de tot el sector de la restauració del nucli antic. S’ha de fer aquesta passa per posar-nos al costat dels veïns, perquè és molt complicat poder dormir i descansar al costat d’un bar a segons quines hores.

 • Els problemes al nucli antic es produeixen a punts molt concrets, a fora d’establiments que segurament molts coneixem i podríem anomenar. La solució que proposen vostès és general per a tots, quan el problema el provoquen uns pocs. Es pot dir, com diu la dita castellana, que matan moscas a cañonazos?
 • És cert que sabem quins són els establiments que generen més problemes, però és molt difícil posar una normativa específica per un cas concret, o pels casos més problemàtics, quan entre ells també la realitat és ben diferent. Jurídicament i tècnicament havíem de trobar una mesura que encaixés. I vull deixar clar que noltros ens posam al costat dels veïns per intentar trobar una solució. Tenim clar que aquesta no és la solució definitiva i que segurament es poden fer altres coses, però no podem estar sense fer res. És una mesura que s’ha de provar, jo estic esperançada en que doni resultats, perquè a vegades les petites passes ajuden a crear consciència i a canviar actituds.
 • De totes les mesures que van estudiar, com van arribar a la conclusió que la solució a aplicar ara és la del personal de seguretat?
 • Hem tingut moltes reunions internes, tècniques, també amb l’oposició. Jo estava en contacte amb els veïns i m’hi he reunit moltes vegades, i la moció que va presentar el PP també va accelerar el tema. Hi havia un grup de veïns que volien modificar fins i tot els horaris, per a què els establiments tanquessin més prest.
 • Per a vostè, la solució definitiva passa per una reducció d’horaris?
 • Com a regidora, sí crec que podem tractar aquest tema. Però a l’Ajuntament som més d’un partit, i sabem a dia d’avui que no hi ha majoria per reduir els horaris.
 • Una normativa autonòmica ja vigent permet a l’Ajuntament reduir l’horari dels establiments si impedeixen el dret al descans dels veïns…
 • Sí, però per aplicar-la, s’ha d’aprovar per Ple, amb una justificació prèvia suficientment sòlida, amb informes diversos, donant audiència a totes les parts afectades… El procés seria molt llarg i complicat. El sistema és tant garantista que faria que açò s’eternitzés.
 • S’ha estudiat, però, aplicar aquesta reducció que permet la normativa?
 • S’ha pensat, però per trobar una mesura més àgil, s’ha cregut més convenient la fórmula dels guardes jurats.
 • Els bars i locals estan preparats per assumir econòmicament el cost d’aquest personal?
 • Amb el volum de negoci que tenen els establiments, crec que és una despesa assumible tenint en compte la corresponsabilitat de tots i la recerca d’una millor convivència entre activitat econòmica i descans de residents.
 • Al Ple que va aprovar aquesta modificació, PP i Ciutadans es van abstenir, i el seu soci de govern, el PSOE, va votar en contra. Els va sorprendre?
 • El posicionament del PSOE és totalment respectable, han optat per votar en contra, però no hi ha cap més rerefons. En segons quines temàtiques, no sempre anam a la una, i cadascú defensa allò que creu que ha de defensar. Som tres partits i cadascú té el seu posicionament, però açò no fa que no puguem seguir governant en pacte.
 • Aquesta petita mesura intenta posar solució a un problema gran, com és la convivència de veïns i activitat econòmica al nucli antic. Crec que es necessita un debat a fons sobre aquest tema, que no sé com s’ha d’afrontar.
 • El tema és important i es necessita una reflexió, ja que intervenen molts actors i molts temes. El nucli antic és un dels grans pols d’atracció que té el municipi. Crec que no hi ha ningú que vengui a Menorca que no ens visiti, i fins i tot que no mengi a un local del nucli antic. Però per altra banda, volem un nucli antic viu o un parc temàtic? Volem que hi segueixi vivint gent? És necessària una reflexió sobre el nucli antic que volem.
 • És cert que fa falta una reflexió, però des de fora es percep que aquesta reflexió es fa esperar massa i, mentre, els fets es van consolidant, proliferen hotels d’interior, locals d’oci. La realitat va molt més ràpida que el debat, i no sé si serem a temps de definir què volem abans que sigui massa tard.
 • La realitat és molt més ràpida que qualsevol procés a l’administració, més encara quan volem fer les coses com toca. Quan obres un meló se te’n destapen tres, i hi ha molts actors amb qui negociar. Hi ha mesures que s’han de decidir a nivell de plenari municipal, i a vegades és difícil trobar la majoria per prendre segons quines decisions.
 • Tenc la sensació, però, que cap dels partits no ha exposat de manera clara quin és el model que es vol pel nucli antic.
 • En el seu dia, amb el tema dels patis interiors, el PSM va marcar part de la seva línia, i només es van deixar patis interiors en segons quins llocs i espais del nucli antic. La idea és no tractar per igual tot el nucli antic, i que no a tots els llocs es puguin fer les mateixes activitats. Hem de tenir clar a quina part del nucli antic es pot mantenir aquesta activitat econòmica, però sempre reservant un espai, que majoritàriament no estigui ocupat per establiments i negocis que ens donen vida però també dificulten la convivència. Hi ha suficient vida al nucli antic així com el tenim ara, concentrant l’activitat econòmica a certs punts. Açò fa que encara sigui un nucli antic habitable. Si tinguéssim tota aquesta activitat a tots els carrers del nucli antic, faria temps que molts veïns ja no hi viurien.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca