L’economia espanyola frena el seu creixement fins al 0,2% en el tercer trimestre, segons l’indicador avançat de l’INE La taxa és 1,3 punts inferior a la registrada en el segon trimestre

ACN Madrid – L’economia espanyola va créixer un 0,2% en el tercer trimestre del 2022, segons l’indicador avançat publicat aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La taxa constata un alentiment de l’economia, ja que es va situar 1,3 punts per sota a la registrada en el segon trimestre de l’any (1,5%). Pel que fa a la variació interanual, el PIB es va situar en el 3,8%, davant del 6,8% del segon trimestre. Segons l’INE, la desacceleració està marcada per les “distorsions significatives” que provoca la guerra a Ucraïna. Entre juliol i setembre la contribució de la demanda interna va ser de 0,8 punts, 1,1 punts menys que el trimestre anterior; mentre que la demanda externa va contribuir en 3 punts, 1,9 menys que fa tres mesos.

Les dades provisionals de l’INE detallen que respecte del trimestre anterior va augmentar la despesa de les llars (1,1%) i de les administracions públiques (0,6%). Per sectors, van créixer els serveis (0,7%) -impulsats pel comerç, el transport i l’hostaleria-, l’agricultura (+0,2%) i la indústria (+0,1%). En canvi, va baixar la construcció (-0,1%).

En l’evolució interanual de la demanda interna, la despesa del consum final de les llars va experimentar una taxa interanual de l’1,5%. La formació bruta de capital va registrar una variació del 2,9%, inferior en 2,8 punts respecte del trimestre passat. En canvi, va baixar el consum de les institucions sense finalitat de lucre a les llars (-1,9%) i de les administracions públiques (-2,7%).

Per la seva banda, en la demanda externa, l’evolució de les exportacions de béns i serveis va créixer un 18% respecte del tercer trimestre de l’any anterior, el que suposa 5,1 punts menys que al segon trimestre. L’INE detalla que en termes interanuals van créixer les exportacions de béns, però, en canvi, van baixar les exportacions de serveis. Les importacions de béns i serveis van pujar un 9,8% en el tercer trimestre, un punt menys que en el segon.

Així mateix, pel que fa a la remuneració dels assalariats, el creixement interanual es va situar en el 4,8%, 2,8 punts menys que en el segon trimestre (7,6%). El resultat és conseqüència de l’augment del 3% del nombre d’assalariats (2,8 punts menys que fa tres mesos) i que la remuneració mitjana per assalariat va variar un 1,7%, davant de l’1,8% del segon trimestre. Per últim, el nombre d’hores treballades va retrocedir un 0,1% entre el segon i el tercer trimestre, 1,2 punts per sota respecte de la variació anterior.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.