SOS del sector pesquer

Aquesta setmana hem entrevistat al Patró Major de la Confraria de pescadors de Ciutadella, Xavier Marquès, i el que explica sobre el futur de la pesca al nostre poble a curt termini és preocupant.

Les lleis europees perjudiquen greument a la zona pesquera de Menorca equiparant-la amb altres zones de la Mediterrània amb pesqueres sobreexplotades. Això es deriva en una reducció important de dies de poder sortir a pescar que l’any passat va ser de 165, enguany de 150 i el 2023 podria ser de només 135 dies. Tot això implica que dues de  les barques de bou que operen a Ciutadella ja han esgotat els seus dies de pesca quan encara hi queda tota la campanya de Nadal. Un altre factor important que genera l’aplicació d’aquestes normes és que s’ha reduït el nombre de treballadors perquè, clar, menys feina és igual a menys ma d’obra. Si hi afegim que cada vegada costa més atraure gent jove a les barques de pesca tant per la duresa del propi ofici com per la titulació que es demana, ens esteim quedat sense relleu generacional al nostre port.

Per un costat des de les institucions s’omplen la boca de la promoció del producte local, però per altra banda no es té en compte el propi ofici que ens permet tenir aquest producte fresc i de proximitat cada dia a la taula. Una contradicció que pinta molt malament el futur del sector pesquer.

Què passarà quan anem a Sa Plaça i trobem només peix de Senegal o llagostes del Marroc? De què ens haurà servit ser Reserva de Biosfera durant 30 anys si ni tan sols podem preservar el nostre preuat sector primari?…En aquest punt és quan els nostres polítics han de donar la talla i donar les passes necessàries per salvar un sector clau en l’engranatge econòmic de l’illa i que, a més, afecta directament al sector turístic. Hi ha molta feina a fer i poc temps per fer-la…

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.