Comunicat conjunt del ajuntaments d’Alaior i Es Migjorn Gran sobre el repartiment de l’Impost de Turisme Sostenible a Menorca

Ahir a darrera hora, la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, va comunicar a tots els alcaldes el repartiment dels fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS) a Menorca. Aquest repartiment incompleix el pacte aconseguit a la Junta d’Alcaldes, un acord unànime que es va traduir en nou projectes relacionats amb el cicle de l’aigua. Així ho hem dit a la presidenta com a màxims responsables dels municipis d’Alaior i Es Migjorn Gran.

Volem transmetre públicament la nostra decepció més profunda per aquest repartiment que va en contra dels ciutadans des Migjorn Gran i Alaior. Justament quan els nostres municipis es van veure afectats per la suspensió dels fons ITS durant la pandèmia, decisió que acceptem i vam entendre. Ara bé, la renúncia a l’assignació que teníem concedida va comptar amb la promesa de Susana Mora, presidenta del Consell, i Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears, que es reprendria, compromís que s’ha incomplert.

El pacte aconseguit a la Junta d’Alcaldes és que els municipis que van haver de renunciar als fons serien els primers a ser compensats amb la nova assignació de l’ecotaxa. Encara més, acordem per la insistència del mateix Consell de Menorca en la necessitat de canviar projectes i enfocar-los al cicle de l’aigua, per assegurar l’assignació. I malgrat complir en temps rècord amb els projectes i la burocràcia necessària, un gran esforç de temps i diners en projectes, una altra vegada no ha servit de res.

Per tot això, ens decep que la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, no hagi votat en contra d’aquest repartiment, coneixent perfectament el pacte aconseguit a la junta d’alcaldes i que la decisió del Govern en el repartiment de fons va en contra de diversos municipis. En aquests moments no ens sentim defensats per la presidenta que hauria de representar tota Menorca.

Aquesta és la gota que ha fet vessar el got, però fa temps que estem veient amb sorpresa com es reparteixen fons sense consens i sense transparència, deixant de banda alguns municipis. Un altre exemple n’és el repartiment de fons del REB per finançar dues obres a Menorca, un tema que ni tan sols ha passat per junta d’alcaldes.

Finalment, queda clar que no hi ha una planificació de les necessitats en infraestructures del cicle de l’aigua a Menorca, i el suposat pacte per l’aigua de totes les administracions de l’illa ha quedat gens.

Antònia Camps Florit                                               José Luis Benejam
Batlessa des Migjorn Gran                                    Batle d’Alaior

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.