Les ajudes de lloguer de l’any 2022 es podran sol·licitar a partir del dia 15 de novembre

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, acompanyat de la directora general d’Habitatge i Arquitectura, Cristina Ballester, ha presentat aquest divendres la convocatòria d’ajudes per al lloguer d’habitatge de 2022.

La convocatòria d’ajudes de 2022 està dotada amb 8.734.000 euros, dels quals 6.534.000 provenen del Pla Estatal d’Habitatge 2022-2025 i 2.200.000 euros de fons autonòmics. Una quantia que, enguany, se suma als 4,8 milions d’euros destinats al Bo Lloguer Jove.

«Entre totes dues convocatòries, aquest 2022 es posarà a disposició de les famílies ajudes de lloguer per valor de 13,5 milions d’euros en total, un 49% més de recursos respecte de l’any 2021 —ha explicat el conseller Josep Marí—, xifres que demostren que aquestes ajudes sempre han estat una prioritat per al Govern, que des del 2015 ha multiplicat per nou el pressupost que s’hi destina i que beneficia actualment més de 5.000 famílies».

Un mes per presentar les sol·licituds

Les sol·licituds es poden presentar a partir del 15 de novembre i fins al 15 de desembre de 2022. La convocatòria es publicarà aquest dissabte i les persones interessades tindran quinze dies per preparar la documentació necessària.

Les ajudes estan adreçades a aquelles famílies que paguen un lloguer, de manera que puguin recuperar una part del que han abonat. Ha de ser el lloguer del seu habitatge habitual i la renda que paguin no pot superar els 900 euros mensuals. Són ajudes per als lloguers pagats dins el 2022.

Com a novetat, s’incrementa el percentatge d’ajuda per a tots els sol·licitants, que passa del 40% al 50% —que fins ara rebien els menors de 35 anys i els majors de 65— del lloguer que han pagat aquest 2022. Hi ha un límit màxim d’ajuda per habitatge de 3.000 euros anuals.

Tramitació telemàtica 

Una de les novetats d’aquesta convocatòria és que les sol·licituds només es podran presentar per via telemàtica a través de la pàgina web del Govern de les Illes Balears ajudeslloguer.caib.es. Això respon al fet que, per primera vegada, s’ha fet un canvi de sistema informàtic per agilitzar la revisió de les sol·licituds i la concessió de les ajudes amb l’objectiu que els pagaments es puguin dur a terme dins el primer trimestre de 2023.

Amb tot, les persones que acreditin la impossibilitat d’accés telemàtic podran demanar cita prèvia en les oficines de la Direcció General d’Habitatge i Arquitectura i de l’IBAVI, que reforçaran el seu personal per oferir l’acompanyament i el suport necessaris a fi que la sol·licitud quedi registrada correctament.

«A aquesta infraestructura pròpia, se suma també la xarxa d’entitats col·laboradores que ja s’ha posat a disposició de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge per fer arribar aquesta nova convocatòria a qui més ho necessita —ha afegit la directora general d’Habitatge i Arquitectura—; de fet, aquesta setmana ja ens hem reunit amb la FELIB, que aglutina els ajuntaments de les Illes, per demanar també la seva col·laboració».

Les sol·licituds es tramitaran i resoldran per ordre de presentació, segons la data i l’hora d’entrada amb la documentació completa i correcta. Només es pot presentar una sol·licitud per persona interessada.

Els ingressos del nucli familiar no poden ser superiors a 24.318 euros anuals, tres vegades l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM). Aquest llindar s’incrementa fins als 32.425 euros (quatre vegades l’IPREM) si es tracta d’una família nombrosa de categoria general o persones amb discapacitat; i fins a 40.531 euros (cinc vegades l’IPREM) quan són famílies nombroses de categoria especial o persones amb discapacitat amb un grau reconegut igual o superior al 33%.

 

Sol·licituds

Termini de presentació de sol·licituds: del 15 de novembre al 15 de desembre

Presentació per via telemàtica a través de la pàgina web ajudeslloguer.caib.es.

Les persones que acreditin la impossibilitat d’accés telemàtic podran demanar cita prèvia per rebre el suport necessari a totes les Illes (Conselleria de Mobilitat i Habitatge, Direcció General d’Habitatge i Arquitectura, oficines de l’IBAVI a Palma i a les altres Illes).

— La sol·licitud de cita prèvia es pot fer via web (https://tn.caib.es/ajudes2022) o per telèfon en el 012 o el 900 780 000.

La Direcció General d’Habitatge i Arquitectura també ha creat un codi QR que enllaça a les ajudes.

 

Requisits del lloguer

Ubicat a les Illes Balears

Lloguer d’habitatge habitual

Contracte per escrit

Renda màxima mensual de lloguer de fins a 900 euros

 

Requisits de la unitat de convivència

Ser titular del contracte de lloguer

Destinar l’habitatge a residència habitual i permanent

Estar al corrent del pagament de les rendes quan es presenti la sol·licitud

Fer els pagaments per transferència bancària, domiciliació o ingrés en compte bancari

Tenir els titulars del contracte la nacionalitat espanyola o la residència legal

Complir els requisits d’ingressos màxims

No tenir incompatibilitats per cobrar subvencions

No ser propietari o usufructuari de cap habitatge a Espanya, tret que:

  • Sigui una part alíquota rebuda per herència
  • No es disposi de l’ús de l’habitatge per causes justificades

No ser família directa o soci del propietari

 

Ingressos màxims

IPREM-14 x 3 en el cas general: 24.318 euros anuals

IPREM-14 x4: 32.425 euros anuals en els casos següents:

  • Família nombrosa de categoria general
  • Persones amb discapacitat
  • Víctimes de terrorisme

— IPREM-14 X 5: 40.531 euros anuals en els casos següents:

  • Famílies nombroses de categoria especial
  • Persones amb discapacitat amb un grau reconegut igual o superior al 33%

Per determinar la renda de la unitat familiar s’han de sumar els ingressos de totes les persones de la unitat de convivència

 

Import de la subvenció

Amb caràcter general, un 50% dels lloguers efectivament pagat

S’estableix una subvenció màxima per habitatge de 3.000 euros anuals

 

Incompatibilitat de les ajudes

No compatibles amb cap altra ajuda per al pagament del lloguer del Pla Estatal per a l’Accés a l’Habitatge 2022-20225, ni amb les que, per a aquesta mateixa finalitat, puguin concedir la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, les entitats locals o qualsevol altra Administració o entitat pública.

Aquesta incompatibilitat no afecta les ajudes excepcionals a víctimes de violència de gènere, víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual, víctimes de violència sexual, persones objecte de desnonament de l’habitatge habitual, persones sense llar i altres persones especialment vulnerables. Així com les persones perceptores de prestacions no contributives de la seguretat social ni les beneficiàries de l’ingrés mínim vital.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.