Josep Juaneda, conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera del Consell de Menorca Per Silve Pons

“Som el primer interessat en aclarir els fets i si arribam a tenir proves concloents, prendrem les mesures necessèries per delimitar responsabilitats”

Fa uns dies es va denunciar públicament un pressumpte abocament de restes animals a la planta de residus de Milà, fet totalment prohibit. En donar-se a conèixer la notícia es va crear certa alarma pel que pogués succeïr a Milà. La oposició ha demanat responsabilitats al conseller de Medi Ambient, Josep Juaneda. Al Ple del Consell de Menorca, celebrat el passat dilluns, Juaneda va donar les explicacions que va creure pertinents i just acabar el plenari ens hi vam dirigir i ens va respondre sobre el tema.

Què ha passat a Milà?

És molt senzill. Un mitjà de comunicació va publicar unes imatges que donaven a entendre que a Milà presumptament s’havien abocat restes animals mesclades amb altres residus. Això, de demostrar-se, incomplia els protocols al respecte que estableixen l’obligatorietat que aquestes restes animals siguin incinerades.

Quines actuacions ha fet el Consell Insular al respecte?

Vàrem actuar immediatament. Just veure aquestes imatges vàrem prendre les mesures per esbrinar què havia passat: es va ordenar una inspecció per part d’un agent de medi ambient, es va demanar un informe a l’empresa que gestiona el centre de tractament de residus i es va demanar inspecció per part de la unitat policial que investiga possibles delictes mediambientals, finalment, també vam encarregar un informe tècnic per part del Consorci de Residus i Energia que recull tota la informació generada per les diferents línies d’investigació. Per tant, vàrem actuar amb màxima rapidesa.

En quin punt es troba tot aquest procés?

Tota la informació que hem anat recollint s’ha traslladat a la Comissió balear de Medi Ambient, que és l’òrgan responsable de supervisar les instal·lacions que tenen una autorització ambiental integrada, com és el cas de Milà.

Per altra part, la investigació policial no està tancada i, com és lògic, no en sabem les conclusions perquè no tenen cap obligació de traslladar-nos-les, però és obvi que si observen qualque indici delictiu actuaran al respecte.

Què diuen els informes?

A hores d’ara, amb els informes que tenim, no s’han localitzat les restes de teixits animals que apareixien a les imatges publicades, això no vol dir que en un moment donat no existissin, però la conclusió dels informes és que, en aquests moments, el funcionament de les instal·lacions és correcte.

Així mateix, però, els mateixos informes assenyalen les possibles vies per les quals s’haurien pogut produir aquests abocaments irregulars.

No hi ha res tancat. La investigació està en marxa. Som el primer interessat en aclarir els fets i puc assegurar que, si arribam a tenir proves concloents, prendrem totes les mesures al nostre abast per delimitar responsabilitats.

Allò que no faré, perquè seria indigne d’un responsable polític, és actuar sense proves i, a més, cometria prevaricació. I cal recordar que les informacions periodístiques, encertades o no, no són proves.

Per què creu que hi ha hagut tant enrenou sobre el tema?

L’enrenou és bàsicament una maniobra política. La dreta intenta convertir una irregularitat, sancionable, si es demostra, en un escàndol. Per aconseguir-ho no ha dubtat en llançar insinuacions malintencionades, en fer interpretacions interessades i en mesclar conceptes i situacions, amb l’única intenció d’atacar el Departament de Medi Ambient i, per extensió, el govern progressista del Consell Insular de Menorca. Han passat de parlar d’aquests presumptes abocaments irregulars a qüestionar molts aspectes del servei del centre de tractament de residus. El modus operandi típic de la dreta. No els preocupa en absolut esbrinar la veritat dels fets, només actuen per purs i durs interessos electoralistes.

Què pot dir sobre la incineració d’aquests residus animals i el seu cost?

Això és un exemple del que abans deia, quan la dreta ha vist que el tema dels presumptes abocaments irregulars no donava per a més, han canviat de direcció i han començat a qüestionar la incineració de restes animals i el seu cost. Tot els hi val. A tot s’apunten, sense comprovar res. I així seguiran perquè només els mou el seu interès electoralista. Però, en el seu afany d’erosionar el govern progressista del Consell Insular, han oblidat un detall: va ser un govern del PP el que, el 2015, va establir els preus! És la demostració evident que tot aquest enrenou respon a una clara intencionalitat política, i per aconseguir els seus objectius electorals no dubten en mentir, ocultar, tergiversar… Tot menys pensar en el benestar de les menorquines i els menorquins.

Menorca compta amb un Pla de Gestió de Residus des de l’any 2006 que preveu la incineració com a fórmula de tractament d’aquests residus a Milà, però l’any 2020 quan es va actualitzar el pla, es va aprovar que la línia d’actuació aniria en direcció a la instal·lació d’una planta de biogàs, que a més permetrà abaratir el preu del tractament.

A més, és urgent i inajornable que, des de les diferents administracions, es faixin les inversions necessàries per minimitzar el volum de SANDACH. Hem de fer el que calgui perquè els escorxadors puguin disposar dels recursos per reduir el volum de residus.

Això és el camí a seguir, som ben conscient que el preu de la incineració és alt, per això estem treballant per poder-lo baixar. Aquí, però, a la dreta no li trobarem. Prefereixen generar dubtes i confusió.

Quin és el futur respecte a Milà i al tractament de residus en general?

La nostra aposta pel futur de la gestió de residus a Menorca és aconseguir allò de “el millor residu és aquell que no es produeix”.

I crec que s’ha de deixar ben clar que a Menorca comptam amb un bon sistema de tractament de residus. Que les maniobres de la dreta no ens ho facin perdre de vista.

Però a partir d’aquesta constatació, el nostre objectiu és, en primer lloc, reduir el volum de residus, i açò només serà possible amb la implicació de tota la ciutadania, en segon lloc, avançar en la reutilització i, finalment, augmentar en la separació eficient en origen, a les cases i a les empreses.

I, per altra part, com he comentat abans, estem treballant intensament per aconseguir una planta de biogàs que permetrà fer un tractament més eficient i sostenible dels residus, ja que aconseguirem obtenir compost i generació d’energia tèrmica i elèctrica, que a més suposarà una reducció significativa dels costos.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.