Actes 8 Març

25 anys centrats en el patrimoni menorquí, 25 anys de SHA Martí i Bella

Els membres fundadors de la Martí Bella al 1997

Miriam Triay/Ciutadella – La Societat Històrico-Arqueològica Martí i Bella, apareguda l’any 1997 en un moment necessitat d’investigació, divulgació i defensa del patrimoni, enguany celebra el seu 25è aniversari. Una data rellevant que festejarà a partir d’una exposició retrospectiva a l’espai El Roser, el 4 de novembre, a les 19h. Un any en el qual, a més, ha vist recompensada la seva gran labor com a organització voluntària, sense ànim de lucre, que lluita per la conservació de la nostra història, gràcies al reconeixement d’Hispania Nostra a les bones pràctiques.

 ELS ORÍGENS

Segons ens ha explicat la seva actual presidenta, Carmela Sánchez, “la societat va sorgir en el si del Cercle Artístic, a través d’una branca de la secció d’Estudis d’aquesta organització, l’Àrea d’Arqueologia i Història, quan les persones que en formaven part van veure que la dimensió de projectes i del nombre d’interessats, era ja molt gran i concreta”. En altres paraules, es requeria una organització específica que es dediqués exclusivament i sense limitacions, a la zona patrimonial.

El seu nom va ser un homenatge de l’entitat cap a l’apotecari Gabriel Martí i Bella, membre de l’anterior àrea del Cercle, comissari d’excavacions arqueològiques durant molt d’anys, i mestre de molts dels que intervingueren en la formació d’aquesta nova organització. Un personatge important, que contribuí desinteressadament en la conservació de part del patrimoni illenc.

El 26 de setembre del 1997, llavors, va aparèixer aquest projecte inèdit, fins al moment, a Ciutadella, que pretenia desenvolupar diferents iniciatives històriques i patrimonials, centrades en la salvaguarda del patrimoni considerat important, tant de Ciutadella com, també, de Menorca, en general. Formada per uns vuitanta socis, va ser nomenat primer president Joaquim Sánchez Navarro, llavors cap de l’àrea de la Secció d’Estudis, el qual comptava amb una dilatada trajectòria en l’àmbit de la investigació històrica de Menorca.

MÉS DE DUES DÈCADES D’ACTUACIÓ

Al llarg dels seus 25 anys de vida, la SHA Martí i Bella, ha desenvolupat la seva activitat al voltant de quatre vessants generals: “la investigació del patrimoni, la divulgació d’aquest, la necessitat de protegir-lo i, des del 2009, també ens centram en la seva restauració, a través del projecte GIBET (Grup d’Intervenció sobre Béns Etnològics)”, segons explica Sánchez.

Si concretam una mica més aquests vessants, la SHA s’ha encaminat cap a diferents punts cabdals, com la difusió i l’estudi de la història de Menorca, principalment a través dels cicles de conferències dels cursos acadèmics del Cercle Artístic, fins al 2004, i de les Jornades de Recerca Històrica de Menorca, des del 2004, amb la posterior publicació de les actes d’aquestes. Encara que també ha participat en altres publicacions, a més de, en diversos fòrums nacionals i internacionals dedicats al patrimoni històric.

També treballa per la salvaguarda del patrimoni històric menorquí; en aquest punt destaquen accions com la protecció de Punta Nati, pel qual reben el Premi Hispania Nostra a les bones pràctiques d’enguany, la restauració de l’antiga Farmàcia Llabrés, i les propostes fetes a l’Administració de recuperar els bastions de la muralla de Ciutadella o construir la Comissió Municipal de Patrimoni de Ciutadella, com a òrgan de vigilància i conservació del patrimoni arquitectònic, etnològic, arqueològic i paisatgístic del municipi, entre altres.

I, per acabar, centrant-nos finalment, en l’apartat de la restauració, la intervenció per part de la SHA en la millora del patrimoni, trobam el ja mencionat programa GIBET, que neix amb la intenció de sensibilitzar a la societat menorquina envers la importància de conservar el patrimoni etnològic i aconseguir revalorar-ho. En aquest sentit, alguns dels treballs que han realitzat tenen a veure amb la intervenció en el cementeri civil de Ciutadella, en les barraques i ponts de la ronda sud de Ciutadella, la rehabilitació dels horts i jardins de Sa Vinyeta o les actuacions a la Finca pública des Pinaret.

JORNADES DE RECERCA HISTÒRICA 2022

Com hem vist idò, entre l’activitat de la SHA Martí i Bella, destaquen les Jornades de Recerca Històrica, que se celebren cada any, amb la voluntat de concentrar l’atenció i divulgar informació sobre un tema. Amb aquestes s’ha aconseguit també la possibiltiat d’interacció per part de la societat civil amb personalitats rellevants en l’àmbit tractat.

Les accions de difusió de la SHA es complementen, a més, amb l’organització de visites sobre el terreny relacionades amb la temàtica de les Jornades d’aquell any, les Rutes i Recorreguts per Conéixer i Difondre el Patrimoni Històric de Menorca. Però, i a més, la SHA també compta amb les visites i excursions del programa Recórrer Menorca, orientat a un coneixement no sempre purament històric sinó més divers, centrat en matèries com la geologia o la paleontologia.

Les Jornades d’enguany, que tindran lloc del 18 al 20 de novembre, i es titularan Llums i ombres de la presència britànica al llarg del segle XVIII a Menorca, se centren en la dominació anglesa, durant el segle XVIII, però enfocant-se, sobretot, en Ciutadella; particularment en aspectes fins ara ben poc coneguts. “Normalment, quan es parla d’aquesta època, els escrits i les xerrades se solen centrar en la part de llevant, ja que el seu port va ser l’enclavament més important, però Ciutadella també va patir molts canvis que val la pena conèixer”, afirma Sánchez.

RECONEIXEMENTS

Al voltant del patrimoni i de la conservació d’aquest, llavors, de mantenir la nostra història i conèixer-la, és per on s’ha anat movent l’organització durant més de dues dècades. Dues dècades en què, després de molta feina i suor, s’han aconseguit alguns fruits.

La SHA ha sigut capaç de veure com es feien realitat diverses propostes d’actuació presentades, i de viure el reconeixement públic en nombrosos fòrums i publicacions, i també a través de diverses distincions com el Premi Josep Salord i Farnès a la Cultura, atorgat pel setmanari El Iris, l’any 2005, el Premi a la Producció Cultural Illa de Menorca, atorgat per l’Institut d’Estudis Baleàrics, el 2009, el Fabiol de Plata Ciutadellencs de s’Any de Cultura, atorgat pel Casino 17 de Gener, el 2012, el Premi Tamarell, Premis Autonòmics Illes de Voluntariat de les Illes Balears, atorgat pel Govern de les Illes Balears, el 2020. I, enguany, el ja mencionat Premi Hispania Nostra a les Bones Pràctiques. Premi a la Intervenció en el Territori o en el Paisatge, de l’Associació Hispania Nostra i la Fundació Banco Santander.

Concretament, la salvaguarda del Paisatge Cultural de Punta Nati, s’ha reconegut a la SHA, per haver aconseguit la protecció i visibilització de la zona, tradicionalment infravalorada, a través de la signatura d’un acord que consisteix en: la protecció d’una àrea de 960Ha, mitjançant la proclamació del BIC (Béns d’Interès Cultural); la reducció de l’àrea del parc fotovoltaic de 178Ha a 69, amb la mateixa producció d’energia; l’acondicionament d’un recorregut visitable que uneix els punts més rellevants arqueològics i etnològics, la construcció d’un mirador elevat i la reconstrucció dels dos ponts més rellevants de la finca. Per commemorar aquest Premi Hispania Nostra, l’entitat atorgarà a la SHA una placa que, més endavant, i un cop acabada la confecció del mirador, es col·locarà allà.

EXPOSICIÓ EL ROSER

Per tant, estem davant dels 25 anys d’una organització que ha treballat intensament, i de forma voluntària, per aconseguir que el patrimoni cultural, tant paisatgístic com monumental, segueixi present, i ens continuï recordant d’on venim i qui som, com a illa i població civil.

Per celebrar, idò, aquest quart de segle, l’Ajuntament ha cedit a la SHA l’espai expositiu d’El Roser, on, el 4 de novembre, a les 19h, s’inaugurarà la mostra retrospectiva ‘SHA Martí i Bella, 25 anys vetllant pel Patrimoni Cultural de Menorca’. En aquesta la població serà testimoni dels diferents projectes dels quals hem parlat en aquest article, i molts altres, que l’organització ha sabut i pogut treure a terme durant aquest temps. “Tota aquesta informació, que es donarà durant la visita a l’exposició, estarà plantejada en quatre parts, que contesten a les vessants de l’organització: investigació, divulgació, protecció i restauració”, destaca la presidenta Sánchez.

Durant aquesta exposició és quan s’atorgarà la placa que l’organització Hispania Nostra ha concedit a la SHA, per la salvaguarda que n’ha fet de Punta Nati. Un premi distingit, que ha demostrat els bons resultats de la SHA, capaç d’aconseguir un acord final amb les autoritats, i d’actuar de forma adequada durant tot el procés de lluita de més de 7 anys. De fet, un representant de l’entitat Hispania Nostra estarà present en aquest acte de celebració; “en principi, havia de ser la presidenta Araceli Pereda, però, en cas que aquesta no pugui assistir, que sembla ser el més probable, vindrà la directora general, Bárbara Cordero”.

A més, i per concloure definitivament l’acte de celebració dels 25 anys, el públic també podrà comptar amb la conferència, a càrrec de Miguel Ángel de Bunes, ‘Los cautivos de Ciutadella en Constantinopla, la integración en una sociedad del Oriente’, que tindrà lloc a les 20h a la sala Jeroni Marquès del Cercle Artístic. El professor d’investigació de l’Institut d’Història del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), presenta un gran bagatge d’estudis en el camp de la història mediterrània, sobretot, dels segles XVI i XVII, pel que és considerat una eminència.

Feliços 25 anys de conservació del patrimoni a tota la societat menorquina, però, sobretot, a l’organització que ho ha fet i ho segueix fent possible, la SHA Martí i Bella, que vetlla, com moltes altres institucions actuals, perquè la nostra història segueixi en peu i no es perdi pel pas i els canvis que comporten els nous temps.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.