Aprovada una guia que pretén regular la instal·lació de plantes fotovoltaiques als immobles del nucli antic de Ciutadella El Consell Insular ha donat llum verda a una normativa amb els criteris urbanístics, estètics i tècnics, omplint així un buit legat que existia en aquest àmbit.

 El Consell Insular de Menorca va aprovar, en el seu ple de passat 26 de setembre, la “Guia de criteris estètics i tècnics” per a la implantació d’energies renovables sobre coberta, teulada i aparcament en sòl urbà per autoconsum en entorns que comptin amb figures de protecció patrimonial o paisatgística. Aquest nou document omplirà un buit legal i regularà la instal·lació de plantes fotovoltaiques i de sistemes d’aprofitament d’energia solar als immobles del nucli antic de Ciutadella i de la resta de l’illa en base a un seguit de criteris urbanístics i estètics.

Fins ara, l’Ajuntament no disposava d’un marc normatiu per poder atorgar llicències per aquest tipus d’instal·lacions, ja que el Pla Especial del Centre Històric de Ciutadella no recollia aquesta realitat, de manera que, tot i que aquestes instal·lacions no es prohibien expressament, sí que existia un buit legal que dificultava la resolució d’aquests tipus de peticions. A partir d’ara, amb l’aprovació d’aquesta norma, als promotors interessats se’ls obre la possibilitat de presentar projectes de plantes fotovoltaiques al nucli antic, i per part de l’administració, es disposarà d’una eina tècnic-jurídica per tal de poder donar resposta raonada a aquestes peticions.

Cal remarcar, a més, que aquest nova eina havia estat una reivindicació dels veïns del nucli antic, i que ara es dona resposta a aquesta demanda per part de les administracions. De la mateixa manera, cal destacar que aquesta guia de criteris estètics intenta, en la mesura del possible, conjugar la defensa del patrimoni amb la possibilitat d’accedir a tecnologies de futur que permeten l’aprofitament solar per generar energia elèctrica, donant prioritat a la instal·lació sobre coberta plana, però ara també damunt teulada inclinada, seguint una sèrie de condicionants.

La guia té en compte que al sòl urbà de Menorca existeixen immobles tant de titularitat pública com privada que gaudeixen de la categoria de bé d’interès cultural (BIC). Es tracta dels béns més rellevants de Menorca, que tenen la màxima protecció que els pot atorgar la llei i que tenen el reconeixement d’aquesta categoria perquè estan inclosos en els registres del Ministeri de Cultura, del Govern de les Illes Balears i del Consell Insular de Menorca. Principalment es tracta d’edificis del patrimoni arquitectònic defensiu (torres de defensa, fortificacions i muralles), esglésies i alguns edificis civils, i que en el cas de Ciutadella són la Torre de Sant Nicolau, la Torre de sa Caleta, el conjunt històric, la catedral, l’església del Socors, l’Ajuntament-Bastió del Governador, el Bastió de sa Font i la Murada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.