Arriba el VII Concurs de fotografia de Líthica Fins al 6 de novembre els fotògrafs en potència de l’illa podran presentar les seves obres

Miriam Triay – “La mirada fotogràfica centrada en les pedreres de s’Hostal com a paisatges habitats, compartits també amb els animals”. Aquest és el missatge que acompanya enguany i, després de 4 anys d’aturada, el setè concurs de fotografia que organitza la Fundació Líthica, del 4 de setembre al 6 de novembre. Baix el títol La fauna de les Pedreres de s’Hostal, es cerca la mirada més creativa dels participants, que hauran de captar la interrelació íntima entre la fauna i l’espai.

ORÍGENS

Com bé ens ha explicat la cap de Cultura de la Fundació Líthica – Ses Pedreres de s’Hostal, Anna Bagur, després del darrer concurs, el 2018, titulat, El verd en la pedra, la pedra en el verd, i centrat en com la naturalesa formava part del paisatge a Líthica; la Fundació no havia pogut tornar a celebrar cap més edició del concurs, fins a enguany, a causa de la pandèmia.

Així, el Concurs de fotografia de Líthica, nascut el 2011, torna a col·locar-se en l’agenda cultural de l’illa, després d’una aturada de 4 anys. Una activitat que, i després de set edicions a l’esquena, ja presenta una clara evolució, sobretot, en el plantejament i la temàtica. Mentre que del 2011 al 2014, és a dir del I al IV, organitzaven concursos més genèrics, a partir del 2016 es van començar a focalitzar en temàtiques específiques. Açò sí, relacionades sempre, i des del primer moment, amb l’espai de Líthica.

Com bé explica Bagur, “abans cadascú podia entregar les fotografies del tema que volgués, mentre fos a Líthica; fins al V Concurs, el 2016, que hi va haver canvis”. En el context de la problemàtica amb Punta Nati, dirigida principalment per la SHA Martí i Bella, la Fundació Líthica, que també participava en la defensa del patrimoni paisatgístic, va dedicar el concurs a Punta Nati. Així, les fotografies d’aquell any, i com a fet excepcional, no van ser a dintre de Líthica, i, a més, presentaren una temàtica específica. Seguint en aquesta línia, però tornant ja a casa, el 2018, com s’ha dit anteriorment, decidiren enfocar el concurs en la flora que habita dintre de l’espai.

EL VII CONCURS DE FOTOGRAFIA

Enguany ens trobam ja, llavors, en la setena edició d’aquesta activitat. Un VII concurs que se centra en els animals i les criatures que habiten l’espai Líthica. Però no únicament en com aquests apareixen al lloc, sinó que, el vertader objectiu que han de perseguir els concursants, és el de captar moments d’interrelació entre ambdós. En altres paraules, les imatges han de ser proves de la convivència entre els dos elements.

De fet, i com ens ha explicat Bagur, la idea sorgeix “d’un vídeo fet a Líthica, per Joan Allès, amb motiu de la construcció del laberint mineral. En aquest hi ha un fragment en el qual veim la comparació entre un grup de formigues treballant, i els empleats que feien feina en el laberint. Ens va agradar tant la relació entre fauna i espai, que hem decidit convertir-lo en tema del VII concurs”.

Així, el que se cerca, des de la Fundació, és la creativitat; que els participants siguin capaços de copsar moments especials, que acompanyin l’espai. Com bé diu Damià Coll, guanyador del darrer concurs, “es tracta d’un lloc sorprenent, màgic, i sempre ha cridat molt l’atenció per a fer-hi fotografies”. Per tant, és encertat, no només que s’hi organitzin aquest tipus de concursos, sinó que, a més, es busqui la captació de moments increïbles.

DARRER PREMIAT

Damià Coll és el fotògraf que va guanyar el VI Concurs de Fotografia de Líthica, un professional que, de fet, és l’autor de moltes de les imatges que la Fundació utilitza per a il·lustrar l’espai.

En paraules seves, “Líhtica és un lloc molt fotogènic, que fa sentir. Sempre que entres allà trobes unes llums canviants, mai es repeteix el mateix”. Capaç de captar l’essència de l’espai, Coll agraeix que s’hi organitzin concursos d’aquest tipus. I que, a més, en els darrers s’hagi optat per aquesta interrelació d’elements, ja que, “la fotografia sempre ha de tenir una part de combinació”.

Així, l’especialista, sobretot, en fotografia de naturalesa, coincideix amb la Fundació. Ambdós saben que l’encant de l’espai permet aquesta recerca de les diferents relacions que s’hi donen amb la resta d’elements. L’any passat va ser el verd, enguany són els animals. Diferents formes de mostrar com l’espai realment és i conviu. I diferents maneres de demostrar com, Líthica, té tots els ingredients per portar a terme fotografia creativa.

Ja veurem quin tema ens presenta el proper concurs, però, segur que, i una vegada més, serveix per potenciar i motivar als fotògrafs més atrevits de l’illa, per mostrar com l’espai és més que un simple lloc, i per ensenyar la màgia més pura de la Fundació a través dels ulls dels visitants.

De moment, el d’enguany acaba el 6 de novembre, sent aquesta, la darrera setmana que els fotògrafs que hi vulgueu participar teniu per anar a Líthica i fer les vostres fotografies més creatives. Després, el 15 es farà públic el fall del jurat i es lliurarà el premi econòmic. Per, finalment, i com cada any, organitzar l’exposició a l’Espai d’Art Xec Coll, durant el mes de desembre, amb la selecció de les millors fotografies. Tota la informació important i referent al concurs la teniu a lithica.es, a l’apartat d’Activitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.