El telescopi Webb observa l’univers Per Antoni Liz

Darreres observacions del telescopi: Els Pilars de la Creació.

Una de les darreres imatges del James Webb és la dels Pilars de la Creació de la nebulosa de l’àguila. (M16 – NGC 6611) amb una nebulosa i un cúmul d’estrelles. És una regió de formació d’estrelles.

La nebulosa es troba relativament prop de la Terra dins la nostra galaxia als voltants del nostre sistema solar, a, només, 6500 anys llum. A l’esquerra la imatge amb llum visible que va fer el Hubble. Es veu un núvol opac de gas i pols que deixen veure poques estrelles. La nova imatge del James Webb a la dreta feta amb llum infraroja propera que el gas i la pols deixen passar i permeten veure moltes més estrelles que amb llum visible quedaven amagades a l’interior dels pilars.

La posició de l’objecte és prop de l’eclíptica, un poc a l’hemisferi sud, entre les constelacions de l’Àguila i Escorpio.

La segona imatge comentada avui és la fusió de dues galàxies (IC 1623). Es troben a uns 270 milions d’anys llum del sistema solar. Molt més enfora que la galaxia d’Andròmeda que és a poc més de 2 milions d’anys llum.

També es troba a la mateixa regió del cel que els Pilars.

Les dues galàxies es troben en un procés de fusió amb creació de noves estrelles. Les dues galàxies es mouen en un sol objecte caòtic al centre. Els braços espirals llargs i blaus s’estenen verticalment I el gas calent s’estén horitzontalment. El nucli de les galàxies que es fusionen és molt brillant i irradia vuit grans línies de difracció característiques del telescopi Webb.

Per cert a la mateixa imatge es veuen moltes altres galàxies al fons.

Podem comentar també que la nostra galaxia i la galàxia d’Andròmeda estan reduint la distància entre elles i faran un procés de fusió de les dues galàxies semblant al d’aquestes. No ens preocupem serà d’aquí a miles de milions d’anys.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.