Els marcadors biològics de l’ovulació Per Marta Seguí

 

Un marcador biològic és el conjunt de característiques que poden ser objectivament mesurables i avaluades com indicadors d’un procés biològic normal. Per exemple, la freqüència respiratòria normal entre 12 i 20 respiracions per minut.
En el cas de la menstruació, s’ha generalitzat que un cicle menstrual normal té una duració de 28 dies i que al mig del cicle és quan es produeix l’ovulació. Però la realitat és una altra, existeixen tants cicles menstruals com dones hi ha en el món. L’educació ha sigut tant rígida que qualsevolcanvi d’aquests valors els hem classificat com d’alteracions, quan realment hi ha uns marges que
són indicatius de salut igualment.

Temperatura basal
L’elevació de l’hormona progesterona després de l’ovulació provoca un augment de 0,3-0,5 grausla temperatura basal. Això ens permet poder registrar aproximadament en quin moment estem ovulant.

Moc cervical
El moc cervical té propietats de protecció, de barrera immunitària i d’ajuda en el transport espermàtic. Llavors, l’observació i el registre de com va canviant el llarg del cicle també és important.
Es diferencien dos tipus de moc cervical:

1. Moc dens: És un moc més espès influenciat per la baixa concentració d’estrògens. La seva funció és enganxar els espermatozoides defectuosos.

2. Moc elàstic: És un moc amb major concentració d’aigua i amb propietats elàstiques, semblant a la textura de la clara d’ou. Aquesta característica està influenciada per major presència d’estrògens i hauria de coincidir amb l’ovulació. La seva funció és nodrir i guiar
els espermatozoides cap a l’òvul.

Posició del cèrvix
El cèrvix es denomina a la part més baixa de l’úter que comunica amb la vagina. La forma i la posició de l’úter va canviant el llarg del cicle menstrual amb l’objectiu de facilitar la reproducció. Tenint en compte això, quan s’atraca l’ovulació, és a dir, el moment de major fertilitat, és quan es troba obert i amb una posició més alta.

ALTRES INSTRUMENTS D’AJUDA

Existeixen altres instruments per ajudar a l’auto-coneixement de l’ovulació. Per exemple les tires de LH que són un tipus de test de l’ovulació que mesura la concentració de l’hormona LH a l’orina per saber quin és el moment de major fertilitat.

I FINALMENT, EL DIAGRAMA MENSTRUAL

Quan ja hem fet la recol·lecció d’informació falta saber on apuntar-la i la meva recomanació és en un diafragma menstrual!
Un diagrama menstrual és un registre gràfic on es van anotant els canvis que van succeint durant el cicle menstrual. Es poden anotar diferents aspectes, com per exemple:
– Aspectes físics com canvis de temperatura, dolor, els canvis en el flux vaginal, la posició del cèrvix o canvis en les deposicions, entre molts altres.
– Aspectes mentals com major preocupació o pensaments recurrents.
– Aspectes emocionals com major tristesa, irritabilitat o sensualitat.
Existeixen plantilles circulars que faciliten l’anotació de tota aquest informació. Alguns ho relacionen també amb el moment lunar, és a dir la relació entre la menstruació i la lluna plena o la lluna nova

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca