Neos Per Antoni Liz

La setmana passada hi va haver notícies de dos asteroides que ens van passar aprop.

Els asteriodes anomenats NEOS son els objectes que tenen una òrbita que passa prop de l’òrbita de la Terra.

Generalment els plans de les òrbites de la Terra i de l’asteroide no coincideixen i nomès es tallen en un punt. Si les dues òrbiten es trobassin a un mateix pla es podrien tallar en dos punts.

A la pàgina web de la NASA de l’institut de tecnologia de Califòrnia que es mostra dalt hia ha el catàleg d’objectes que s’han anat trobant així com les seues òrbites.

També es pot consultar la possibilitat d’impactes de cada objecte (asteroides i cometes) amb la Terra. La pàgina té actualment un catàleg de més d’un milió d’asteroides i prop de 4000 cometes.

En general les notícies es donen d’una manera molt sensacionalista encara que els asteroides ens passen prou enfora.

Per tenir un impacte la Terra i l’objecte han de passar els dos simultàneament pel punt de tall de les dues òrbites i açò és molt poc probable encara que passin milers d’anys.

El dos que s’anunciaven la setmana passada eren 2022 AP7 i 2022 RM4. Els dos s’han descobert fa poc dins l’any actual.

Els dos tenen òrbites semblants que creuen la de la Terra en 1 punt al voltant d’una data concreta ja que la Terra hi passa cada any amb petites variacions (d’unes 6 h).

Tenen òrbites el·líptiques amb un període de quasi 5 i quasi 4 anys que no arriben a la distància de Júpiter.

L’objecte 2022 AP7 és el major dels dos amb un diàmetre de 1,5 km aproximadament. El punt de tall amb l’orbita de la Terra és prop de 28 d’octubre. Ha passat a unes 20 distàncies lunars. (1 DL= 384 mil km)

L’objecte 2022 RM4 és més petit amb uns 500 m de diàmetre. El punt de tall amb l’òrbita de la Terra és al voltant de l’1 de novembre.

Ha passat a unes 6 distàncies lunars.

Com exemple de la gran quantitat d’objectes que ens passen aprop podem trobar que els darrers dos mesos han passat 149 a distància menor que 5 distàncies lunars i 27 d’aquests han passat a menys d’1 distància lunar.

Els propers 2 mesos passaran 9 a distàncies menors que 5 DL però cap passarà a menys d’1 DL.

Aquestes previsions són amb els objectes del catàleg. Sempre es pot trobar algun objecte nou. El darrer mes n’han trobat uns 100 mil.

A la Terra hi ha molt cràters d’impactes. El major es troba a l’Antartida amb uns 480 km de diàmetre i és de fa 250 milions d’anys.

Un del més recents és el cràter Barringer a Arizona amb 1,2 km de diàmetre i és de fa només 49 mil anys.

El 30 de juny de 1908 hi ha haver un impacte a una regió de Tunguska.

Amb relativa freqüencia es produeixen bòlids de meteorits petis que no arriben a terra gràcies a la protecció de l’atmosfera que destrueix l’objecte en la seua entrada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.