Una pinzellada sobre Munch Per Raymonde Calbo Laffitte

 

M’agrada Edvard Munch (1863-1944), un pintor genial però turmentat i traumatitzat. Va néixer a Noruega dins una família burgesa. Cresqué en un clima mòrbid perquè de molt jove va haver de fer front a la malaltia i a la mort de familiars molt propers, com ara la seva mare i la seva germana gran. Fou criat per la seva tia i als vint anys va partir del seu país per visitar Europa. El postimpressionisme que va descobrir en arribar a París el va inspirar.

Munch pintava per exterioritzar els seus drames personals. La jove representada en el quadre “l’infant malalt” no és altra que la seva germana major, morta de tuberculosi als quinze anys. Entre 1885 i 1925, l’artista va realitzar cinc versions d’aquest mateix llenç perquè no es podia desprendre d’aquell record traumàtic i va dir: -“la majoria de les meves obres posteriors deuen la seva existència en aquest quadre.” Després de la mort del seu pare el 1889, va seguir expressant la seva tristor i la seva angoixa dins les seves obres, en particular amb “el crit” un dels seus quadres més famosos.

El 1892 cinquanta-cinc llenços foren presentats a una exposició a Berlin que ràpidament hagué de tancar les seves portes en considerar-se un escàndol i una provocació anarquista. D’aquesta manera Munch adquirí una gran notorietat però les seves desgràcies encara el perseguirien. El seu germà morí el 1895 i una altra de les seves germanes fou internada a un hospital psiquiàtric. També la seva vida amorosa era del tot caòtica. A la seva obra, la dona simbolitza a la vegada la maternitat, el desig i l’erotisme.

Durant els anys 1930 i 1940, Munch fou qualificat d’artista degenerat per la propaganda nazi i els seus quadres foren retirats dels museus alemanys. En el quadre “la nit estelada”, una plàcida escena nocturna es veu pertorbada per ombres misterioses. Es pot reconèixer fàcilment la referència a “la nit estelada” de Van Gogh, però al quadre de Munch la pinzellada és més bruta deixant voluntàriament una impressió d’inacabat. Aquest quadre representa totes les emocions que habiten el pintor -de la quietud a la depressió- i baix a la dreta del llenç, amagat, pot distingir-se l’autoretrat de l’artista. Fins a la seva mort, Munch multiplicà les representacions dels mateixos temes com si cerqués alguna cosa que s’havia descuidat a cada nou dibuix semblant a l’anterior.

Abans de morir, Munch va deixar una obra monumental que va llegar a la vila d’Oslo on pot visitar-se el museu que du el seu nom.

Actualment el museu d’Orsay a París invita als amants de l’art a descobrir una exposició de les obres d’aquest magnífic pintor noruec titulada: Un poema d’amor, de vida i de mort, i que pot veure’s fins dia 20 de gener del 2023. La meva neboda va quedar fascinada davant aquestes obres exposades que han sigut capaces de transmetre-li unes emocions tendres i a la vegada colpidores.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Xuroa Menorca