L’Ajuntament d’Alaior ‘congela’ els impostos i taxes de cara a l’exercici de 2023, tot i la important pujada d’alguns serveis com el de residus

José Luis Benejam, batle d’Alaior, i Cristóbal Marqués, regidor d’Hisenda i Urbanisme, han presentat aquest matí els pressupostos municipals per l’exercici 2023.

Aquest és el quart i últim de la legislatura, i ascendeix fins als 14.076.628,79 €, un 20% més respecte a l’any 2022.

L’objectiu principal de l’equip de govern pel pressupost de 2023 ha estat la congelació d’impostos i taxes, tot i la pujada en les licitacions de fems, o el considerable augment en el cost del cànon que l’Ajuntament paga al Consorci de Residus.

En aquest sentit, el batle d’Alaior, José Luis Benejam, ha destacat que «mai és un bon moment per apujar els impostos, i ara, menys. En un moment de forta pujada dels costos de vida i preus, no té cap sentit augmentar la càrrega impositiva i que això repercuteixi damunt l’economia familiar».

Per aquest motiu i de manera excepcional, es compensa la diferència entre ingressos i despeses amb un suplement de crèdit de 692.574,50 euros, per tal d’evitar haver d’encarir els impostos als ciutadans d’Alaior.

«Gràcies a l’estabilitat econòmica aconseguida durant els darrers anys, el municipi ara pot fer front aquestes necessitats. Tenir una economia sanejada ens permet ara fer front a una pujada de costos amb una part estalviada. De no tenir aquests romanents de crèdit, com passava fa anys, ens veuríem obligats a prendre mesures dràstiques, com pujades d’impostos», ha afegit el regidor d’Hisenda, Cristóbal Marqués.

Si durant els dos últims anys els pressupostos municipals estigueren marcats per les necessitats derivades de la pandèmia de la Covid-19 i les seves severes conseqüències econòmiques, ara, amb una activitat econòmica recuperada del virus, s’ha encadenat una nova incertesa, la d’una inflació desbocada que ha afectat determinats capítols del pressupost, tant d’ingressos com despeses.

Com s’han caracteritzat els últims anys, són uns comptes que continuen sent sensats i prudents pel que fa a ingressos, i realistes i conservadors pel que fa a despeses.

La part positiva és que l’Ajuntament d’Alaior ha aconseguit que dues inversions molt importants pel municipi, la xarxa de sanejament de les urbanitzacions de Son Vitamina i Cales Coves, i la substitució i millora de l’enllumenat públic de Torre Solí, siguin finançades pels Fons Europeu. Aquest ingrés extra d’1.230.097,91 € explica en bona part l’augment del pressupost municipal de cara al 2023.

Ingressos

Del capítol d’ingressos és crucial destacar també com es veu que l’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres torna a pujar un 20,38%, fruit del moviment de compravenda i reforma que tenim al municipi, així com les plusvàlues municipals, que tot i tenir Alaior un dels coeficients més baixos de Menorca, suposen uns ingressos de 670.000 euros anuals.

D’altra banda, es preveu un augment d’un l’11,31% d’ingressos de la Participació en els Tributs de l’Estat i es preveu recaptar un 20% en les concessions administratives de platges, tot recordant que aquests ingressos van caure de forma considerable durant la pandèmia i ara es veu una clara recuperació.

Despeses i Inversions

José Luis Benejam, batle d’Alaior, i Cristóbal Marqués, regidor d’Hisenda i Urbanisme

Els comptes municipals estan influenciats clarament per una inflació que ha disparat costos en despesa corrent i personal. Pugen de forma important diversos serveis i paral·lelament el capítol de personal, fruit de la decisió de l’Estat d’augmentar les retribucions als treballadors públics i els costos de la seguretat social, que fa que aquest creixi gairebé un 7%, només amb aquest concepte.

Com dèiem al principi, s’augmenten considerablement les despeses en tot allò que fa referència als residus, la recollida puja un 38,07%, la gestió 55,29%, el tractament un 20,61% i finalment la neteja viaria també puja un 15,63%, fruit de la nova licitació on augmentem les freqüències, i el personal destinat a aquesta tasca.

Continua existint una forta aposta per reforçar personal i programes dels Serveis Socials municipals. L’any passat es va doblar la partida de fons propis d’emergència social per atendre a les necessitats socials, i aquest any es manté aquest increment.

També hi ha una clara aposta per augmentar les activitats juvenils . Les partides pugen un 15,11%, fruit de la posada en marxa del nou Casal Jove d’Alaior, l’Hogar, on es destina personal i més diners per fer més activitats per potenciar aquest col·lectiu.

Les partides destinades a activitats culturals pugen un 24,09%, amb la intenció de realitzar més activitats i dinamitzar el municipi, al mateix temps que pugen els recursos destinats a exposicions, lligat tot a la recent posada en marxa del Centre Cultural de Sant Diego i a LOAC, Alaior Art Contemporani, que continua funcionant amb molt d’èxit.

A més, tant la Fira del Camp com la Fira de Turisme augmenten els seus recursos, i les partides de reparacions i manteniment pugen per fer front a les necessitats actuals.

Respecte a les inversions, a banda de les dues ja mencionades aconseguides als Fons Europeus, s’ha decidit apostar per una segona fase de reforma del carrer des Ramal. En pocs dies es començarà la primera fase de la que serà una de les remodelacions de carrers més importants en la història d’Alaior, que constarà en la reforma d’uns 250 metres des Ramal, des de la intersecció del c/ Balmes fins a l’inici del c/ Nou, a la que s’inverteixen prop de 700.000 euros d’anteriors exercicis. Ara, amb pressupost de 2023 i 2024 s’executarà la part restant d’uns 120 metres, des del seu inici a la carretera Nova fins al començament de la primera fase, per tal de completar la millora integral de la que és sens dubte la via més emblemàtica del poble. Al pressupost d’aquest any es destinen 175.000 euros.

Així mateix, es crea una nova línia d’ajuts a les famílies monoparentals, amb un pressupost de 8.000 euros, i es dediquen diners per la creació de l’avantprojecte per traslladar l’Escola de Música Municipal a l’actual edifici que alberga el centre de salut, una vegada el nou centre de salut previst a Cala en Busquets sigui una realitat.

Al capítol d’inversions també cal destacar la reforma de l’entrada de Cala en Porter amb 40.000 euros, la remodelació del carrer de s’Androna amb 131.000 euros,i dues partides molt importants destinades a millores a l’Escoleta Municipal i el Geriàtric Municipal dotades de 30.000 euros cada una, a més de la compra d’un nou vehicle de Protecció Civil, valorat en 40.000 euros.

Es destinen els primers 130.000 euros per la construcció del nou Centre de Dia, una inversió fruit del conveni que se signarà entre l’Ajuntament i el Govern de les Illes Balears per aquesta construcció, valorada en poc més d’un milió d’euros, finançats al 50%, i del qual l’ajuntament aportarà 522.000 euros en quatre anualitats.

Per continuar millorant les infraestructures culturals i esportives es destinen 30.000 euros i 72.000 euros respectivament.

Finalment, l’Ajuntament d’Alaior segueix amb els compromisos econòmics amb la Junta del Polígon de la Trotxa per a les obres de l’electrificació, molt importants per l’economia del municipi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.