Joana Bagur Florit (JBF) ponent  a l’acte La Lectura en el Mundo Rural La poeta i rapsoda menorquina va ser convidada a l’esdeveniment, dedicat a la literatura, al poble d’Ureña

Miriam Triay/Ciutadella – Joana Bagur Florit (1964), poeta i rapsoda autodidacta, autora de dos llibres editats per Setmanaris i Revistes, Viure un moment (2015) i Follia (2019), va tenir “la sort i el privilegi de poder recitar en menorquí a terres castellanes”, durant la setena edició de l’acte literari organitzat al Centro e-LEA Miguel Delibes (Ureña, Valladolid), amb la col·laboració de la FEMP (Federación Española de Municipios y Provincias) i el Ministerio de Cultura y Deportes.

“Em va convidar el secretari general de la FEMP, Carlos Daniel Casares Díaz, al qual jo conec per casualitats de la vida”. Un dia, estant a Navarcles (Catalunya), per la fira de Nadal, Bagur va actuar, juntament amb la seva germana, per a l’alcadessa i un grup de persones. Entre aquestes hi havia el senyor Casares, i arran d’aquest moment, va sorgir una amistat entre ambdós. És per açò que, i arribat el moment d’organtizar aquest acte per setè any consecutiu, la va tenir en consideració.

La Lectura en el Mundo Rural va tenir lloc el passat 2 de novembre, al poble conegut com a la Vila del Llibre, Ureña, situat a Valladolid. En aquest acte, la participació de Joana Bagur, consistía en assistir com a ponent a la segona taula rodona organitzada durant la jornada. El títol d’aquesta era El futuro de la lectura, i l’objectiu, abordar els costums de lectura que hi ha als pobles, i com es poden incentivar. Acompanyaren a Bagur, per abordar la qüestió, el narrador oral professional, Pep Bruno, la professora i doctora en Filología Catalana, Maite Monar, i la bibliotecària, Alicia Sellés, que n’era la coordinadora.

La poeta menorquina, fidel al que coneix, va proposar activitats com les que s’organtizen aquí, a Menorca. Entre aquestes hi havia el pla SALM (Suport a autors literaris de Menorca), organitzat per la Xarxa de Bibliotèques, ja que creu que un dels factors més importants per incentivar la lectura, és potenciar als escriptors actuals; ajudar-los a fer front a la publicació d’un llibre i el que açò suposa.

I, d’altra banda, també va proposar la creació d’un itinerari poètic/literari, com el que es va fer aquí per Sant Joan, per així, a més de visitar diferents espais emblemàtics, públics i privats, que, potser, d’altra manera el ciutadà no coneixeria, també gaudir del recital de diversos escriptors i poetes, durant 10 minuts. Gairebé totes les propostes se centraven en donar a conèixer a l’escriptor actual, perquè aquest es pugui fer un lloc en la indústria literària, i crear-se un públic fidel i, alhora, d’aquesta manera, potenciar la lectura.

Després d’aquest acte, els diferents ponents i participants, van poder assistir a la Fundación del Centro Etnográfico Joaquín Díaz. “Un centre on aquest senyor, Díaz, presenta diferents llibres i instruments musicals que ha anat replegant, per diversos llocs del món, durant 30 anys”. En aquest espai va ser on Joana Bagur va tenir el plaer de recitar en llengua catalana a terres castellanoparlants, “i sa bona, és que me van entendre tots”. I on, a més, ara romanen les seves dues obres, que va decidir regalar a Joaquín Díaz, com a part de la col·lecció. “Per jo significa molt que els meus llibres reposin, per sempre, en aquesta Fundació. Fet que, a més, em va demanar el mateix Díaz”.

Així, l’escriptora menorquina, Joana Bagur, que, per afició, escriu poesia, va tenir el gran privilegi de poder visitar un dels pobles més curiosos d’Espanya, en el qual hi ha més llibreries que bars, i de participar en una taula rodona, amb diferents figures rellevants del món del llibre; i així, poder ajudar a altres pobles i alcaldes, a tenir idees i recursos per aconseguir potenciar la lectura a casa seva. “Assistir a aquest esdeveniment, ha estat un imprevist i un regal que m’ha fet el president de la FEMP”.

Baleària

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.