Actes 8 Març

Yllanes posa a disposició d’empreses i entitats quatre milions d’euros per impulsar la mobilitat elèctrica compartida a les Illes Amb aquesta convocatòria d’ajuts ja són 34 milions els que s’han posat a l’abast dels diferents sectors de les Illes per realitzar actuacions de transició energètica

 

El vicepresident del Govern i Conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat aquest dijous la convocatòria de subvencions per al foment de la implantació de sistemes de vehicle compartit als municipis de les Illes Balears, dotada amb un pressupost de quatre milions d’euros provinents del Pla d’Inversions per a la Transició Energètica de les Illes Balears (PITEIB).

Yllanes, que ha presentat aquests ajuts de la mà de Ecotxe, cooperativa de vehicles compartits que duu cinc anys operant al municipi de Palma, ha asseverat que l’objectiu d’aquests fons és «subvencionar la compra de vehicles com cotxes, motos, bicis, patinets i furgonetes, així com punts de recàrrega, sistemes de gestió i redacció de plecs de condicions per implantar sistemes de mobilitat compartida».

«La millora del transport públic és, sense dubte, una aposta que el Govern està impulsant per tal de reduir els desplaçaments privats. Tot i això, som conscients que el vehicle privat continuarà sent necessari. En aquest sentit, volem apostar per una mobilitat compartida. Els vehicles privats passen més del 90 % del seu temps aturats ocupant espai, a més de suposar un elevat cost. La mobilitat compartida té com a objectiu optimitzar l’ús aquests vehicles, tant des del punt de vista mediambiental com econòmic i social. No és qüestió d’electrificar tota la flota de vehicles, sinó d’avançar cap a un nou paradigma on sigui més fàcil viure sense cotxe», ha dit.

La convocatòria

El Pla d’Inversions per a la Transició Energètica dels Illes Balears es troba en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea (NextGenerationEU), i en ell s’estableixen sis programes d’actuació. Concretament, en el programa 5, «Generació i emmagatzematge renovable socialment just» s’estableix la línia d’actuació P3.L1 sobre nova mobilitat elèctrica. La dotació prevista total del programa 3 és de 70 milions d’euros i s’hi preveu destinar quatre milions a aquesta convocatòria.

El termini per optar a aquests ajuts romandrà obert del 14 de novembre a juny de 2023, i podran ser-ne beneficiàries les entitats sense ànim de lucre, empreses, associacions, ajuntaments, consells insulars, sector públic, universitats i centres de recerca.

Aquesta convocatòria compta amb tres programes d’incentius subvencionables:

  • Programa d’incentius 1: implantació de sistemes de vehicle compartit que operin en un únic municipi de les Illes Balears.
  • Programa d’incentius 2: implantació de sistemes de vehicle compartit que interoperin en més d’un municipi de les Illes Balears.
  • Programa d’incentius 3: redacció dels plecs de condicions. Contractació d’assistència tècnica per a l’elaboració dels plecs perquè les administracions públiques puguin licitar les concessions o permisos per a l’activitat de vehicle compartit dins el seu municipi.

La intensitat de l’ajut depèn de l’actuació i beneficiari. En aquest sentit, fins a 5.000 euros per a furgonetes, 4.000 per a cotxes, 950 per a motos, 500 per a bicis i 200 per a patinets.

Cal destacar que l’ajut s’incrementa en cas que operin en més d’un municipi fins a 500 euros més en cotxes, furgonetes i motos. Així mateix, aquests ajuts també subvencionen fins al 65 % per a punts de recàrrega i sistemes de gestió, i el percentatge es rebaixa segons les dimensions de l’empresa i la situació del punt en zona privada. Així mateix, cobreix fins al 100 % per a la redacció de plecs de les administracions.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.