Balearia, Ciutadella - Barcelona Advertisement

Açò és igual, compartiu el que teniu! Per J. Bosco Faner i Bagur

 

Diumenge passat, dia 13, l’entitat eclesial de Càritas va organitzar i viure una trobada de fraternitat a favor de qui acull i aprés. Trobada que va consistir en visitar el Museu “Can Saura” i el centre urbà de Ciutadella, una pregària en el Seminari i, en aquest mateix lloc, compartir taula. Entre tots vam ser un centenar.

Com a Càritas diocesana, arxiprestal i parroquial, acollim i aprenem de persones que passen diverses dificultats. Sempre és necessari que ens relacionem i ens comuniquem en tot lloc i circumstància, especialment amb qui pateix per manca de recursos econòmics o per circumstàncies personals que tots sabem, per experiència, que poden ser variades i múltiples.

L’atenció que ens oferim els uns als altres ens fa humans. I descobrir el que ens fa humans ens ha motivat a molts reflexionar i treure conclusions. Així:

-Albert Einstein -físic alemany d’origen jueu, segles XIX-XX- ens diu: “Som humans quan ens alliberam del jo”. I ho crec, perquè visc humanitat quan ens prestam atenció mútuament, quan descobrim que convivim i que, el que vivim uns i altres, ens afecta a tots i a tots ens implica.

-Ralph Waldo Emerson -filòsof i poeta americà, segle XIX- ens accentua: “Som humans quan construïm convivència. Quan aportam, escoltam, rectificam…”. I ho crec, perquè som humans si construïm, si no destruïm acaparant, passant de tot i seguint atents només al que ens convé egoísticament.

-Luis Eduardo Aute –Cantautor, cineasta i pintor espanyol, segles XX-XXI- ens comunica: “Som humans quan no consideram als altres material negociable”. I també ho crec, perquè tot i tots gaudim de dignitat. Ningú té dret a manipular i a manipular-nos, a explotar i a explotar-nos, …

-Gabriel Garcia Márquez –Escriptor i periodista colombià, segles XX-XXI-, ens regala la seva intuïció: “Som humans quan aconseguim parir-nos a nosaltres mateixos”. I per a mi és ben cert. Ho som quan usam de la nostra llibertat per a construir-nos personalment i no caiem al llaç dels qui, per diversos mitjans, ens volen moletejar segons el seu art i manya.

-Jesús de Natzaret -humanista, presència i Paraula de Déu per a molts i a partir del segle I- ens ofereix amb el seu testimoni constant -i m’hi apunt- que és humà qui allibera, qui saneja l’esperit, qui acompanya, qui comparteix el que és i té…

Jesús, segons ens diu l’evangeli de Mateu 14, 13-21, no viu d’espatlla a la gent, no és indiferent al seu dolor. Jesús viu alleugerant el patiment i satisfent la fam a tots els nivells. Ell acompanya i educa a qui té al seu costat i que, front l’experiència d’una multitud afamada, li aconsellen que “els acomiadi”. Però ell els diu: “Donau-los de menjar vosaltres mateixos”. Mes ells, escèptics, insisteixen: “Però, Senyor, si entre la gent només hi ha cinc pans i dos peixos!”. I ell, mirant-los fixament, els respon: “Açò és igual, compartiu el que teniu!”.

Per a Jesús, per a Càritas, per a qui és solidari: Si compartim el poc que tenim, aconseguirem satisfer la fam de tots i fins i tot en sobrarà.

Aquesta és la iniciativa de tots els solidaris: Aconseguir una societat més humana. Una societat capaç de compartir el pa, de compartir el que té, d’alleugerar les diverses fams que entre uns i altres vivim.

Jesús no deixa que la gent resolgui els seus problemes com pugui. Ell ens demana acollir-nos mútuament i ajudar-nos.

Deixem-nos afectar pel sofriment de qui no coneix, en aquest moment, el que és viure amb dignitat.

Carpeta Ciutadana CIME
Plataforma per la Llengua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.