Menorca Talaiòtica - Unesco

Arrenca el curs de monitors astronòmics Starlight El Pla de Sostenibilitat Turística Menorca Reserva de Biosfera – Turisme 0CO2 celebra la primera jornada de la formació de monitoratge d’estrelles, de la mà de la Fundació Starlight

En el marc del Pla de Sostenibilitat Turística Menorca Reserva de Biosfera – Turisme 0CO2, autoritats del Consell Insular de Menorca, ens gestor del Pla, i de l’Ajuntament d’Alaior, població que acull la trobada, han inaugurat avui el curs de monitors i monitores Starlight.

El curs té una durada de 60 hores i la formació té lloc a la Sala d’Actes del Convent de Sant Diego Centre Cultural, a Alaior, fins dissabte. El mòdul d’astronomia inclou conceptes clau com la història de l’astronomia, el missatge de la llum, la mecànica celeste, la lluna, el sistema solar i exoplanetes, l’univers local, l’evolució estel·lar, els paràmetres de qualitat del cel, les mesures del fons del cel i d’espai i temps a l’univers, l’origen del mateix i la cosmologia, els fonaments de la relativitat, la didàctica de l’astronomia, la instrumentació astronòmica i l’aplicació de noves tecnologies a l’observació astronòmica. El mòdul d’astroturisme, per la seva part, repassa l’evolució d’aquesta tipologia de turisme, oportunitats de negoci relacionades, les mesures de protecció (com ara la protecció del cel i la il·luminació intel·ligent), la incorporació del cel nocturn com a valor turístic i cultural, experiències reals d’astroturisme, introducció a l’astrofotografia, la singularitat de conduir grups de nit, les maneres d’explicar i interpretar el cel, i el maneig d’instruments i dotacions.

A la formació, que ha exhaurit les 45 places disponibles, hi assisteixen guies turístics, persones empleades i empresariat del sector turístic i persones vinculades amb l’astronomia i l’astroturisme. Es compta amb diversos formadors de renom, articulats mitjançant la Fundació Starlight. Exemples en són Javier Alcolea, Javier Ares, Juan Vicente Ledesma, Toni Cladera, Rafael Muñoz, Susana Malón, Aleix Roig, Joaquín Pons, Jorge Sánchez-Almeida i la directora gerent de la Fundació Starlight, Antonia Varela.

A aquesta primera sessió s’ha exposat el sistema de certificació Starlight, les mesures de l’espai i el temps de l’univers, l’evolució de l’astroturisme com a segment turístic innovador, i la introducció a l’astrofotografia.

El Pla i l’ens gestor
Gestionat des del Servei de Promoció Turística i Fons Europeus, el Pla de Sostenibilitat Turística Menorca Reserva de Biosfera – Turisme 0CO2 és una iniciativa finançada per la Secretaria d’Estat de Turisme, l’Agència d’Estratègia Turística de Balears (Aetib) i el Consell Insular de Menorca. El projecte té un pressupost total de gairebé 3 milions d’euros i està vertebrat en tres àrees d’actuació principals: turisme de cel, de mar i de terra, així com dos eixos transversals de promoció i de formació, on concretament s’emmarca aquesta iniciativa. Addicionalment, hi destaquen el bloc específic dedicat al desenvolupament tecnològic enfocat a millorar l’experiència del turista i un altre centrat en certificacions ambientals que recolzin el posicionament de Menorca com a destinació turística sostenible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.