Temporada 2022: baixa l’estacionalitat i creix la despesa turística Amb un total de 1.734.390 arribades a l’Aeroport de Menorca, destaca el volum de turistes que han visitat l’illa fora dels tres mesos de temporada alta, un 42,1 %, 3 punts més en comparació al 2019

Menorca ha viscut aquest 2022 una temporada de set mesos d’activitat turística, que va arrencar de manera primerenca i que es tanca amb un balanç positiu en termes de dinamització de l’economia i d’estabilitat laboral per als treballadors dels sector. L’inici de l’operativa de les companyies aèries per a la temporada s’ha avançat a dia 27 de març i, en conjunt, s’ha millorat la connectivitat amb enllaços directes amb un total de 70 ciutats (tres més en comparació a 2019), “un aspecte clau per fer de l’illa una destinació competitiva i per les oportunitats que ha suposat per als residents el fet d’estar connectats amb un ampli ventall d’aeroports nacionals i internacionals”, ha destacat la presidenta del Consell Insular i de la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM), Susana Mora.

Amb un total de 1.734.390 arribades a l’Aeroport de Menorca entre abril i octubre, es tracta d’una xifra que supera en un 13,6 % els registres de la temporada 2019. El més significatiu d’aquest 2022, però, ha estat la major redistribució del flux de visitants al llarg dels set mesos d’activitat turística. Les dades confirmen un major dinamisme en els dos extrems de la temporada, de manera que la proporció d’arribades durant els mesos d’abril, maig, setembre i octubre ha crescut 3,3 punts i s’ha situat en el 42,1 % del total de visitants, front el 38,8 % que es va registrar el 2019. Això ha comportat que l’índex d’estacionalitat (el percentatge de viatgers que visiten l’illa en plena temporada alta de juny, juliol i agost) hagi baixat fins a un mínim del 57,9 %.

“Amb aquest escenari, Menorca va fent passes cap a la redistribució de la temporada i es va acostant a una proporció òptima de visitants més equilibrada entre temporada alta i mitja de 55%-45%, un objectiu amb el que la Fundació Foment del Turisme de Menorca (FFTM) ve treballant en els últims anys. Esteim dedicant molts esforços a la millora de la connectivitat i amb comptar amb rutes i enllaços al llarg de tot l’any per atraure mercats que facin possible aquest major equilibri”, explica Mora, a la vegada que destaca la feina que s’ha fet “per donar a conèixer les múltiples experiències sostenibles que ofereix l’illa i que es poden gaudir els 365 dies de l’any en un entorn Reserva de Biosfera que vol atraure i fidelitzar visitants que vulguin compartir la manera de ser i de viure dels menorquins”.

Redistribució també en quant als mercats emissors. Després d’un 2021 amb un fort predomini del mercat nacional degut al context de crisi sanitària, i que va representar prop del 70 % del total de les arribades a l’Aeroport, es torna a xifres similars a 2019, amb un 47,7 % de visitants nacionals i un 52,3 % de passatgers internacionals.

“I un aspecte clau que hem de posar en valor és la dinamització de l’economia durant aquesta temporada, amb unes dades molt positives en relació a l’ocupació i a la rendibilitat de l’activitat turística”, afegeix la presidenta. En aquest sentit, cal apuntar l’increment respecte el 2019 d’indicadors com el total de la despesa turística, que ha augment en 213 milions d’euros (de 1.259 s’ha passat a 1.472 milions d’euros), els 5,4 % d’afiliats més a la Seguretat Social, així com el descens del 19,4 % de persones desocupades en comparació a fa tres anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.