El pla de lluita contra la precarietat laboral millora les condicions de 4.803 persones aquest estiu a les Illes Balears

El Pla de Lluita contra la Precarietat Laboral de les Illes Balears ha permès, en la seva sisena edició, millorar les condicions laborals de 4.803 persones treballadores de les Illes. Un total de 30 inspectors i subinspectors de Treball i Seguretat Social s’han desplaçat a les Illes el juliol i l’agost per desplegar actuacions en matèria de parcialitat, temporalitat, el registre de jornada i les faltes d’alta, en una acció coordinada des de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball. Aquesta campanya es produeix després de dos anys sense celebrar-se, degut a la incidència de la COVID-19.

De les 4.803 persones treballadores beneficiades del Pla de Lluita, 1.135 s’han vist directament beneficiades pels efectes del pla de lluita, mentre que 3.488 persones se sumen pels efectes induïts del pla, en matèria de parcialitat i temps de treball, factors en els que la Reforma Laboral no hi incideix de forma directa i que, per tant, s’han de considerar efectes indirectes del pla..

Les dades s’han presentat aquest dijous en una roda de premsa en què han participat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, la directora general de Treball i Salut Laboral, Virginia Abraham. El conseller ha destacat en la presentació que els efectes de la Reforma Laboral ha provocat que la contractació el mercat laboral de les Illes sigui majoritàriament indefinida, per la qual cosa els esforços s’han centrat més en parcialitat i registre de jornada, i en menor grau, la temporalitat.

Així, entre els mesos de juliol i agost d’enguany s’han visitat 1.223 empreses de les Balears (250 de les visites s’han efectuat durant un festiu o un cap de setmana i 139 visites en horari nocturn) i, fruit d’aquestes actuacions, s’han allargat 340 jornades de treball amb contractes de major durada, una xifra sensiblement superior als 232 registrats en el 2019.

Pel que fa a la temporalitat, s’han revisat 1.128 contractes temporals, que han permès la transformació de 395 contractes indefinits. Cal dir que en aquesta edició del Pla de Lluita, també s’han monitoritzat les conversions de contractes fixos discontinus a indefinits ordinaris, amb 64 contractes transformats.

Enguany s’ha incidit també en el control de jornada, per la qual cosa s’ha detectat que gairebé 500 persones es trobaven en frau per la seva jornada laboral. Aquesta actuació és el resultat d’investigar 448 empreses, d’entre les quals s’han resolt 124 amb proposta de sanció, per un import de 113.318 euros, un 20% del total de proposta de sanció derivada del Pla.

Com a resultat de tota la activitat inspectora de l’estiu, s’han iniciat 234 expedients sancionadors (més del doble que els 93 expedients de 2019), amb una proposta de multes que ascendeixen a més de 576.000 euros.

En ocupació submergida s’han tramitat 93 altes d’afiliació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.