El Govern tanca aquesta setmana el cicle de «Teatre per a la memòria» amb funcions a les quatre illes

El primer cicle de «Teatre per a la memòria» impulsat per la Vicepresidència del Govern, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, arriba a la seva fi aquesta propera setmana i ho fa amb representacions a totes les illes durant el seu darrer cap de setmana.

La companyia Iguana Teatre, amb l’espectacle Llum trencada que dirigeix Pere Fullana serà l’encarregada de posar la cirereta a un mes durant el qual set peces teatrals sobre la Guerra Civil, la postguerra o la repressió franquista, a càrrec de set companyies locals, han voltat per diferents espais de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, fins a completar un total de 19 funcions.

Serà en el Teatre Municipal de Vilafranca de Bonany (Mallorca), dimarts que ve, a les 20.00 h del vespre; però abans, i durant aquest cap de setmana, encara es podrà assistir a la representació d’Amarg, de Rafael Gallego, per Òrbita Produccions: divendres a les 20.00 h al Teatre des Born de Ciutadella (Menorca); diumenge a les 20.00 h al Teatre Espanya de Santa Eulària des Riu (Eivissa), i dilluns a les 20.00 h a la Casa del Poble de la Mola (Formentera).

Totes les entrades són gratuïtes i es poden reservar a ticketib.com.

Amarg

La història de la darrera nit de Federico García Lorca a la terra, abans de ser afusellat per les seves idees «modernes» i la seva condició. Però també la de totes les represaliades, els perseguits o els torturats per pensar o ser «diferent», i la d’aquells avançats al seu temps que decidiren viure lliures i ho pagaren car. Lorca va ser, i és també en aquesta peça, un epítom de tot plegat. Una ànima llibertària en un món fosc, en un entorn opressor i bàrbar; el resum de les dones i els homes que amen la poesia, l’art i el teatre com a vehicles per a una vida més plena.

Amarg és l’abans i el durant d’aquella nit, més o menys inventada, tal vegada reconstruïda lliurement, però també l’aproximació al mite, al poeta, al viatger, al dramaturg, a l’amic, a l’enamorat, i a tots els qui escriuen, viuen i estimen amb passió.

Llum trencada

El cop d’estat del 18 de juliol de 1936 trencà el desig de llibertat i progrés de gran part de la població. Per a les dones suposà la pèrdua de tots els drets que havien aconseguit amb la II República i va relegar-les, un cop més, a una vida de submissió i silenci. Llum trencada vol recuperar la memòria d’algunes d’aquestes dones. Dones fortes, dones valentes, dones esporuguides, dones rebels, enfadades, dones trencades pel dolor que s’aixecaren enmig d’un temps fosc i perillós.

Amb aquests retalls de vida que Margalida Capellà va recopilar en el seu llibre, Dones republicanes, que Carme Planells i Aina Salom han adaptat per a l’escena i que tres actrius de generacions diferents ens relaten, recuperam un dels fragments menys brillants de la nostra història, una part dels testimonis invisibles que han configurat el que som ara.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.