En la lluita contra el càncer: Què és el programa de detecció precoç de càncer de còlon? Aquest dissabte  26 de novembre l’AECC (Associació Espanyola Contra el Càncer) de Ciutadella ens ho explicarà

Miriam Triay – L’AECC ha organitzat una xerrada per aquest dissabte, 26 de novembre, a càrrec del Dr. José Reyes, president de l’associació a les Illes Balears i metge especialista en l’aparell digestiu, sobre el programa de cribratge de càncer de còlon. En aquesta, i arran de la posada en marxa, el passat mes d’octubre, d’aquest programa a Menorca, “el que farem és, per una banda, difondre’n el funcionament, és a dir, en quines passes consisteix i per què és important participar-hi. I per l’altra banda, explicarem l’evolució dins la comunitat, els beneficis per a aquesta i quins en són els resultats”.

EL PROGRAMA

És de gran rellevància, per tant, i segons el professional, Reyes, l’assistència de la ciutadania en aquesta conferència per obtenir informació però, sobretot, la col·laboració en el programa. Aquest consisteix, bàsicament, a fer diagnòstics precoços de càncer de còlon, al grup poblacional situat entre els 50 i 69 anys, sense antecedents familiars, i sense símptomes.

Així, i gràcies a aquest programa, es poden detectar càncers de còlon en estats inicials o el desenvolupament de melanomes d’alt risc: “pòlips grans o amb característiques molt evolucionades. És a dir, que encara no és càncer, però que podria aparèixer en els pròxims anys”. Una prevenció, per tant, que evita, entre altres coses, l’ús de tractaments agressius.

Pel que fa als resultats que s’han obtingut per mitjà de proves pilot o de posades en marxa, d’aquest programa, es pot observar com “de les persones que participen, un 6-7% tenen resultats positius, i d’entre aquestes, aproximadament 5-6% tenen càncer i un 25% presenten aquests pòlips que dèiem”. Així, un 25% de la població participant que dona positiu evita desenvolupar un càncer a la llarga; i un 5-6%, encara que el presenti, pot portar a terme tractaments menys agressius. “Estem fent una prevenció del càncer de gran importància, una detecció precoç cabdal”.

EL PAPER DE MENORCA

La nostra illa, però, ja havia participat l’any 2014 en el programa pilot, que es va desplegar a Ferreries, i del 2015 al 2016 en la primera posada en marxa. “També va ser partícip de la segona ronda del programa, iniciada el 2019. Per desgràcia, però, es va veure interrompuda per la pandèmia”. Enguany, i després de tres anys, Menorca torna a ser escenari del cribratge de càncer de còlon tan necessari.

“En el cas concret de l’illa, i si ens basam en els altres anys, la població d’entre 50-69 anys, abasta unes 22.650persones. Amb una taxa de participació del 30%, trobam al voltant de 33 casos de càncer de còlon i 120 casos amb melanomes avançats. Estem parlant de més de 150 persones que, sense símptomes ni antecedents, han pogut obtenir un diagnòstic precoç”. Aquestes xifres són molt positives, si tenim en compte que és el càncer més freqüent a nivell illenc, autonòmic, estatal i, fins i tot, occidental. Cada any, a Balears, es diagnostiquen 850 casos.

Per tant, és cabdal la posada en marxa de programes com aquest, i la participació de la població, “perquè, i pel que s’ha vist en altres territoris, quan s’assoleix un període de temps de més de 6 anys amb aquests programes en marxa, disminueix la incidència i la mortalitat pel càncer de còlon”. De fet, aquest és un dels avantatges d’aquest programa, poder treballar sobre un terreny explorat, “tenim els resultats d’altres països on fa anys que funciona”.

COM PARTICIPAR?

Si formau part del grup de persones d’entre 50 i 69 anys, sense antecedents familiars de càncer de còlon, ni símptomes, llavors rebreu una carta al vostre domicili, de la Conselleria de Salut. En aquesta, se vos convidarà a participar en el programa. “Per descomptat la participació és voluntària, però és cabdal que el màxim de gent possible s’animi”.

Ja amb la carta, heu d’anar a una de les farmàcies col·laboradores, on us donaran un kit amb el material necessari per a fer la prova a casa. Amb la mostra ja recollida, s’ha de tornar el kit al centre de salut, on s’analitzarà; i, en cas de donar un resultat positiu, es posaran en contacte amb vosaltres. Recordam que, “de totes les mostres que s’analitzen, un 93% dona negatiu, i només un 6-7% positiu”, però és molt important que aquest darrer grup de població sigui capaç de rebre un tractament preventiu o molt menys agressiu.

EL CÀNCER DE CÒLON

Menorca s’ha sumat, per fi, a la lluita contra el càncer de còlon, “un tumor maligne, que es desenvolupa de manera lenta, però progressiva, a partir dels pòlips del colon”, el càncer més freqüent dins la nostra població.

“Disposar d’aquest programa és un gran avanç, resultat d’anys de feina i investigació. Per açò, com a metge, i des de l’AECC, anim a tothom a participar-hi, ja que té un gran valor afegit i un enorme benefici per a la població, sent capaç d’evitar moltes morts”. Així que, ja ho sabeu, el pròxim 26 de novembre s’explicarà, a la seu de l’AECC de Ciutadella, i de forma molt més detallada i concreta, com funciona i com col·laborar en aquest programa, i poder ser partícips d’aquest salvavides.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.