La Conferència Internacional MICRO sobre Contaminació Plàstica envia la Declaració de Lanzarote 2022 al Secretari General de l’ONU

Aquest divendres, 25 de novembre, una setmana després de la Conferència Internacional MICRO sobre Contaminació Plàstica de Macro a Nano, s’ha enviat la Declaració de Lanzarote 2022 al secretari general de l’ONU des del Comitè Científic d’aquesta conferència. La declaració sintetitza el treball i la postura, així com la síntesi dels avenços i evidències científiques més rellevants, de més de 2500 investigadors i organitzacions científiques internacionals, que al llarg de la setmana passada han posat en comú les seves investigacions al voltant de la pol·lució plàstica per enviar les seves conclusions a l’ONU, que treballa en un projecte d’acord legalment vinculant per a finals del 2024 sobre la matèria: el Tractat de Plàstics de l’ONU. L’enviament s’ha fet en nom dels ponents, presidents i tots els participants de MICRO 2022 en un missatge en què figuren els secretaris del PNUMA, la UNESCO i la FAO, juntament amb All of Us.

Aquesta conferència bianual, organitzada per un panell científic coordinat per la xarxa Marine Sciences For Society i la Xarxa de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres, on Menorca forma part de la secretaria tècnica, té el centre de gravetat a la reserva de la biosfera de Lanzarote des de la seva primera edició el 2016. Enguany, 40 nodes locals han escoltat els presidents i han facilitat una setmana intensa de 500 presentacions en línia, que ha culminat en l’esforç col·lectiu de divendres 18 de novembre per sintetitzar aquests dies intensos en la Declaració de Lanzarote de MICRO 2022 per al Tractat de l’ONU sobre Contaminació per Plàstics.

La declaració se centra en allò que la comunitat MICRO creu que és important per al Tractat de Plàstics de l’ONU, i en cap a on pensa que s’ha d’enfocar la investigació a partir d’aquí. És, segons l’organització del MICRO2022, “el nostre esforç col·lectiu per al Tractat de l’ONU sobre Contaminació Plàstica”.

En paraules de Richard Thompson, membre del Comitè Científic, “el Tractat de Plàstics de l’ONU és un èxit sorprenent. És important per a la societat, és important per al planeta i crec que és important per a tots nosaltres aquí a MICRO 2022 com a individus. Només puc parlar per mi mateix, però la raó per la qual faig ciència és per intentar canviar les coses cap a millor”.

La Declaració de Lanzarote 2022 comença a circular, i s’espera que aquest esforç amb epicentre a l’illa de Lanzarote i recolzat per la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres (WNICBR a les sigles en anglès) ajudi a prevenir la contaminació plàstica a les nostres costes en un futur pròxim.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.