Agricultura avalua noves accions per al 2023 amb el sector lleter de Menorca, que actualment paga 14 cèntims més per litre de llet als productors

La conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha avaluat aquest dilluns a Menorca el primer any del Pla de suport per a la viabilitat, modernització, promoció i comercialització del sector lacti de Menorca (PROVILAC), signat el passat desembre de 2022. El director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha afirmat que el PROVILAC, signat entre la conselleria, el Consell de Menorca, les tres organitzacions agràries professionals (Unió de Pagesos de Menorca, AGRAME i FAGME), l’Associació de Fabricants i Curadors de Formatge de Menorca, l’Associació Frisona Balear, la DOP Formatge Mahón-Menorca i Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears), «fou una bona passa, que ha permès sobreviure el sector lleter de Menorca en un moment de molta d’incertesa i de dificultat». «És moment d’avaluar les fites aconseguides aquest primer any i pensar accions de cara a una segona fase, al 2023», ha destacat.

Un dels objectius fonamentals del pla va ser la pujada del preu de la llet que cobren els productors. «En feim un balanç de molt d’èxit- ha explicat Fernández- perquè el preu ha pujat de manera considerable». «Hem passat dels 31 cèntims per litre de llet que es pagaven de mitjana l’estiu del 2021, als 45 o 46 cèntims de mitjana actuals, entre 13 i 14 cèntims més, segons els operadors», ha detallat. Si bé és cert, què «el volum de llet ha davallat una mica, s’ha mantingut si ho comparam amb la mitjana nacional».

Un altre dels objectius del pla fou augmentar la comercialització del formatge de la DOP Mahón-Menorca, que ha apujat un 25% durant el 2021. «Ha estat també un èxit, perquè ha pujat la comercialització del formatge, sobretot l’artesanal, i tenim molt bones sensacions amb les dades del 2022, que coneixerem a principi d’any», ha recordat. També ha augmentat la venda directa de llet, és a dir, la venda que fan els ramaders de la llet transformada en formatge, una pràctica molt característica en el cas de Menorca. «Hi ha hagut un salt qualitatiu, les Balears tenien dades molt elevades en relació amb la mitjana nacional, entre un 14 i un 15%, i hem passat al 34%, és a dir, representam el 34% de tota la venta directa de llet crua que es fa a Espanya», ha detallat el director general, que ha afegit que «pensam que l’estratègia de comercialització de la DOP Mahón Menorca és la que té més èxit a futur».

Fernández ha valorat positivament les passes que han donat operadors i indústria, que han apujat el preu de la llet que paguen als productors. Així com el tancament de MenorcaLlet per part de COINGA «que assumeix el volum de la llet per a elaborar formatge i això és el que dona vertader valor a la llet de Menorca».

L’objectiu de la conselleria és signar abans de Nadal la nova fase del PROVILAC per al 2023, amb totes les baules de la cadena alimentària implicades en aquest pla.

One Comment on “Agricultura avalua noves accions per al 2023 amb el sector lleter de Menorca, que actualment paga 14 cèntims més per litre de llet als productors”

  1. N’hi ha que hu tenen bo de fer pensarse madalles,es preus de sa llet encara no cobreixen costos,es Pagés encara segueix perdeguent dobles i ja que compara amb sa resta d’Espanya sa mitja d’es Preu de sa llet ha pujat uns 10 o 12 céntims mes ,es a dir uns 25 céntims .Aqui Hi ha cosa que no entenc, noltrus mus pugen es Preu perque transformam i a sa península sense transformar poden pagar mes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.